Τους τραπεζίτες συναντά σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης - Τι θα συζητήσουν

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τους τραπεζίτες συναντά σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης - Τι θα συζητήσουν
Ο υπουργός Ανάπτυξης θα παρουσιάσει στις τράπεζες τη λίστα με τις 200 «κόκκινες» εταιρείες για τις οποίες θα αναζητηθεί λύση «fast track», σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης θα μεταβούν σήμερα, Δευτέρα, στις 3:30 το μεσημέρι οι επικεφαλής των τραπεζών μετά από πρόσκληση του Άδωνι Γεωργιάδη για να τους παρουσιάσει τη λίστα με τις 200 «κόκκινες» εταιρείες για τις οποίες ο υπουργός αναζητά λύσεις «fast track».

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο insider.gr ότι ο κ. Γεωργιάδης έχει καταρτίσει έναν κατάλογο από μεγάλες και μεσαίες προβληματικές επιχειρήσεις συνδυάζοντας τρεις «κόκκινες» λίστες: το NPL Forum (κοινοπρακτικά δάνεια), το «Project Solar» (180 μεσαίοι όμιλοι – 300 εταιρείες) και τον κατάλογο των εταιρειών που έχουν μπει σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

Όπως έχει εξαγγείλει ο υπουργός Ανάπτυξης, το υπουργείο θα αναλάβει δράση «τύπου Creta Farm» προκειμένου να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα που κρατούν στο ψυγείο δεκάδες μεγάλες και πολύ μεγάλες εταιρείες με ληξιπρόθεσμα δάνεια στις τράπεζες. Στο σύνολό τους, τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια υπερβαίνουν τα 30 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ αφορούν σε χρέη μεγάλων επιχειρήσεων και τα 20 δισ. ευρώ σε μικρές και μεσαίες εταιρείες.

Γιατί αρνούνται οι επιχειρηματίες την είσοδο επενδυτή

Ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το υπουργείο Ανάπτυξης σε αυτές τις υποθέσεις είναι να ασκήσει πίεση στους επιχειρηματίες να αποδεχθούν τις λύσεις που προτείνουν οι τράπεζες για αναδιάρθρωση του δανεισμού και πώληση μεριδίου της εταιρείες σε στρατηγικό επενδυτή. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές, ωστόσο, οι επιχειρηματίες αρνούνται να παραδώσουν τον έλεγχο της εταιρείας σε τρίτο -ή έστω να επιτρέψουν την παρουσία ελεγκτή στο λογιστήριό τους.

«Κοινός παρονομαστής αυτών των προβληματικών εταιρειών είναι η κακοδιαχείριση των οικονομικών και το “χέρι” που βάζουν οι επιχειρηματίες στο ταμείο της εταιρείας, όπως στο παράδειγμα της Folli Follie», εξηγεί η ίδια πηγή. Αυτός είναι ο λόγος που οι διοικήσεις απορρίπτουν την είσοδο τρίτου επενδυτή στο κεφάλαιο της εταιρείας, αφού ακόμη και αν αγοράσει ποσοστό 10% στο μετοχικό κεφάλαιο θα επιβάλλει ελεγκτή στο λογιστήριο -κάτι που επιχειρηματίες αποφεύγουν όπως… ο διάβολος το λιβάνι, σημειώνει η ίδια πηγή.

Σε άλλες περιπτώσεις, το πρόβλημα είναι οι ενδοοικογενειακές κόντρες που οδηγούν σε «πόλεμο» μεταξύ των μετόχων όπως στην περίπτωση της Creta Farm. «Ο υπουργός επέδειξε πυγμή στις συναντήσεις με τους δύο μετόχους και κατάφερε να τους πείσει να υπογράψουν την πρόταση των εταιρειών για αναδιάρθρωση του δανεισμού και εύρεση στρατηγικού επενδυτή», αναφέρει η πηγή.

Επιφυλακτικοί οι τραπεζίτες

Το έτερο σκέλος της αναδιάρθρωσης ενός κόκκινου επιχειρηματικού δανείου είναι, βέβαια, οι τράπεζες. Στα μεγάλα κοινοπρακτικά δάνεια, η αδυναμία των τραπεζών να καταλήξουν σε ενιαία πρόταση είναι τα διαφορετικά ποσοστά εξασφαλίσεων/απαιτήσεων που έχει κάθε τράπεζα. Όσο μεγαλύτερες εξασφαλίσεις έχει μία πιστώτρια τράπεζα, τόσο χαμηλότερες προβλέψεις έχει λάβει, με αποτέλεσμα να μην συναινεί σε αναδιάρθρωση δανεισμού με κούρεμα αφού αυτό σημαίνει ότι θα αναγκαστεί να εγγράψει ζημίες στα βιβλία της.

Χωρίς γενναία άφεση χρέους, όμως, εκ μέρους των τραπεζών δεν γίνεται ελκυστική η εταιρεία στους επενδυτές και έτσι δημιουργείται ένα φαύλος κύκλος που κρατά στην «κατάψυξη» μεγάλο μέρος της ελληνικής επιχειρηματικότητας και κρατά κλειστή στη στρόφιγγα της ρευστότητας.

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, οι τραπεζίτες χαιρετίζουν την αποφασιστικότητα του νέου υπουργού να αναλάβει δράση στον τομέα αυτό, διατυπώνοντας ωστόσο επιφυλάξεις για το κατά πόσο μια «λύση Creta Farm» μπορεί να έχει εφαρμογή σε 170 ή παραπάνω υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. «Είναι θετικό ότι υπάρχει βούληση για να προχωρήσουν αυτές οι υποθέσεις, ωστόσο, το τι μπορεί να γίνει για κάθε εταιρεία εξαρτάται από τις ειδικές συνθήκες της εκάστοτε περίπτωσης. Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι 170 εταιρείες που ανέφερε ο υπουργός», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος συστημικής τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider