«Μικρό καλάθι» για τη διάσωση 170 κόκκινων εταιρειών κρατούν οι τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μικρό καλάθι» για τη διάσωση 170 κόκκινων εταιρειών κρατούν οι τράπεζες
«Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά, είναι πολύ φιλόδοξος ο στόχος του ΥΠΑΝ», ανάφερε στο insider.gr υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή, εξηγώντας ότι «δεν υπάρχουν τόσες πολλές εταιρείες».

Χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών για αναδιάρθρωση του δανεισμού 170 μεγάλων εταιρειών οι τραπεζίτες, μετά τις εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ότι η κυβέρνηση θα επεκτείνει τη «λύση Creta Farm» και σε άλλες κόκκινες επιχειρήσεις.

«Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά, είναι πολύ φιλόδοξος ο στόχος του ΥΠΑΝ», ανάφερε στο insider.gr υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή, εξηγώντας ότι «δεν υπάρχουν τόσες πολλές εταιρείες που επιδέχονται αναδιάρθρωσης στον δανεισμό τους». Σημειώνεται ότι η Creta Farm είναι μια πολύ ειδική περίπτωση, καθώς πρόκειται για υγιή επιχείρηση με ισχυρό brand, και αδιάλειπτη λειτουργία η οποία μεταφέρθηκε στο Τμήμα Επισφαλών Απαιτήσεων των τραπεζών εξαιτίας της ενδοοικογενειακής κόντρας που ξέσπασε μεταξύ των αδερφών Δομαζάκη. Η εταιρεία εξυπηρετούσε κανονικά τον δανεισμό της ενώ το 2016 έλαβε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ.

Αναμφίβολα η κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει πιέσεις στους επιχειρηματίες να συνεργαστούν με τις τράπεζες και ενδεχόμενους στρατηγικούς επενδυτές, ωστόσο, οι περιπτώσεις όπου το πρόβλημα εξαντλείται εκεί είναι πολύ περιορισμένες, εξηγεί άλλη πηγή του τραπεζικού κλάδου. «Είναι θετικό ότι υπάρχει βούληση για να προχωρήσουν αυτές οι υποθέσεις, ωστόσο, το τι μπορεί να γίνει για κάθε εταιρεία εξαρτάται από τις ειδικές συνθήκες της εκάστοτε περίπτωσης. Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι 170 εταιρείες που ανέφερε ο υπουργός», επισημαίνει άλλη πηγή του τραπεζικού κλάδου με γνώση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Κατά γενική ομολογία, πάντως, οι τραπεζίτες αξιολογούν θετικά το ενδιαφέρον της κυβέρνησης να λυθεί ο γόρδιος δεσμός των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων που παραμένουν στο «ψυγείο» δεσμεύοντας μεγάλο μέρος της χρηματοδοτικής ικανότητας των τραπεζών. «Η κυβέρνηση κάνει αυτό που πρέπει να κάνει το Κράτος», αναφέρει στο insider.gr πηγή του κλάδου. Κατά πόσο, όμως, εξαρτάται από αυτή η επίλυση του γόρδιου δεσμού των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, είναι άλλο θέμα, καθώς εκτός από πολιτική βούληση απαιτούνται κεφάλαια εκ μέρους των τραπεζών -για να προβούν σε κούρεμα των απαιτήσεων– και προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών που θα επενδύσουν στην αναδιάρθρωση των εν λόγω εταιρειών.

Ξεπερνούν τα 30 δισ. τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια

Το πρόβλημα των συγκεκριμένων δανείων, όμως, φαίνεται ότι είναι ακόμη πιο σοβαρό απ’ όσο δείχνουν οι αριθμοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2018 που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων ανέρχονται σε 10 δισ. ευρώ, ενώ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ο «λογαριασμός» ανεβαίνει στα 20 δισ. ευρώ.

npes

«Δεν είναι δυνατόν μια επιχείρηση να μην εξυπηρετεί τον δανεισμό της επί τέσσερα χρόνια και να μην έχουν καταγγείλει οι τράπεζες τα δάνεια», τονίζει υψηλόβαθμη εποπτική πηγή και διατυπώνει έντονες ανησυχίες για τις επιχειρήσεις-ζόμπι που κρατούν οι τράπεζες την «πρίζα» λόγω της αδυναμίας τους να εγγράψουν ζημιές στα βιβλία τους. Η ίδια πηγή υπολογίζει ότι τουλάχιστον το 50% των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων αντιστοιχεί σε εταιρείες-ζόμπι και διατυπώνει έντονες ανησυχίες κατά πόσο το υπόλοιπο 50% των βιώσιμων εταιρειών θα δει τελικώς τον δανεισμό της αναδιαρθρώνεται από τις τράπεζες.

Το NPL Forum που έχουν συστήσει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ώστε να επεξεργάζονται διατραπεζικά πιθανές λύσεις δεν έχει αποδώσει τους προσδοκώμενους καρπούς και δεκάδες υποθέσεις μη εξυπηρετούμενων κοινοπρακτικών δανείων λιμνάζουν εξαιτίας της σύγκρουσης μεταξύ των πιστωτριών. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Pillar, την οποία έχει συστήσει το πανίσχυρο fund KKR, αποχωρεί από τη χώρα μας μετά από την αδυναμία του να κάμψει τις αντιστάσεις των συστημικών τραπεζών και να εισέλθει στη δευτερογενή αγορά μεγάλων επιχειρηματικών NPEs.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider