Ταραντίλης: Συνειδητοποιημένος ο κόσμος στην αγορά - τα μέτρα τηρούνται

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ταραντίλης: Συνειδητοποιημένος ο κόσμος στην αγορά - τα μέτρα τηρούνται

Πάρα πολύ καλή η κατάσταση στους εμπορικούς δρόμους είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης. Ο ίδιος απέδωσε τον συνωστισμό σε ορισμένες περιοχές, στο γεγονός ότι τηρήθηκαν τα μέτρα στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων. «Γι’ αυτό είδαμε ουρές, ο κόσμος φορούσε μάσκες, κρατούσε αποστάσεις και έδειχνε απόλυτα συνειδητοποιημένος» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο ερώτημα εάν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο σχεδιασμός του ανοίγματος των σχολείων με τα Γυμνάσια-Λύκεια την επόμενη εβδομάδα ο κ. Ταραντίλης υπογράμμισε ότι κάθε βδομάδα γίνονται μετρήσεις, εισηγείται η Επιτροπή και αποφασίζει η κυβέρνηση. Επέμεινε ιδιαίτερα στο νέο δίκτυο καταγραφής και παρακολούθησης των μεταλλάξεων του κορονοϊού, ενώ παρέπεμψε στην χαρτογράφηση του ECDC που δείχνει ότι η Ελλάδα είναι αυτή την στιγμή από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε καλύτερη κατάσταση με περιοχές (Ήπειρος, Ιόνιο , Κυκλάδες) να είναι μάλιστα στο πράσινο, σε ότι αφορά τα κρούσματα κορονοϊού. «Η χώρα μας - σύμφωνα με τους τελευταίους εβδομαδιαίους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) - εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ενώ σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη είναι στο «κόκκινο», η Ελλάδα είναι στο «πορτοκαλί» και σχεδόν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με «πράσινες» περιοχές» τόνισε. «Μείζον ζήτημα προβληματισμού τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο αποτελούν οι μεταλλάξεις του ιού. Στη χώρα μας εφαρμόζεται - από τις πρώτες μέρες που εμφανίστηκαν τα νέα στελέχη του ιού - αυστηρό σύστημα ελέγχου της εισόδου από το εξωτερικό με επταήμερη καραντίνα. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το ECDC προχωρά στη δημιουργία ενός Δικτύου για την ενίσχυση της επαγρύπνησης, της επιτήρησης και της διάγνωσης νέων στελεχών, σε όλη την Ελλάδα. Πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή έχει αναλάβει το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται μεγάλη προσοχή και σχολαστική τήρηση των μέτρων ατομικής και συλλογικής προστασίας από όλες και όλους μας. Αν δεν προσέξουμε μπορεί πολύ γρήγορα τα δεδομένα να ανατραπούν. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι η αποκλιμάκωση απαιτεί χρόνο και θυσίες, ενώ η έξαρση μπορεί να έρθει αστραπιαία».

Ο κ. Ταραντίλης υπερασπίστηκε την ελληνική πρωτοβουλία για ενιαίο πιστοποιητικό εμβολιασμού το μέλλον ενώ χαρακτήρισε «ακραία» την τοποθέτηση του πρώην υπουργού Συριζα κ. Νίκου Φίλη ότι πρόκειται για πρόταση τύπου απαρτχάϊντ.

Για Τουρκία/δηλώσεις Σαμαρά

«Γνωστές οι απόψεις του πρώην Πρωθυπουργού» ήταν το λακωνικό σχόλιο του κ. Ταραντίλη στην ερώτηση για τις δηλώσεις του κ. Αντώνη Σαμαρά χθες (Καθημερινή) σχετικά τις διερευνητικές επαφές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι οι διερευνητικές επαφές, οι οποίες δεν είναι διαπραγματεύσεις, ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. «Στόχος είναι να πιάσουμε το νήμα από το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016» είπε. «Να εξετάσουμε αν υπάρχει σημείο σύγκλισης, για να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε διαπραγματεύσεις για το ένα και μοναδικό θέμα που μας απασχολεί. Αυτό της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Είναι ξεκάθαρο - όπως άλλωστε έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - ότι καμία συζήτηση δεν αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας μας.

Είναι αυτονόητο ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται με καλή πίστη και προσδοκά να πράξει το ίδιο και η τουρκική».

Τον Ιούλιο τα πρώτα 6 Rafale

Η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων ανέφερε ο Χρ. Ταραντίλης. «Σήμερα βρίσκεται στη χώρα μας η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, κυρία Florence Parly, για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Θα ακολουθήσει συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως είπε μάλιστα, τις επόμενες μέρες θα αναχωρήσουν για εκπαίδευση στη Γαλλία οι πρώτοι πιλότοι και τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας. Η παραλαβή των πρώτων 6 αεροσκαφών θα ξεκινήσει τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider