Ελληνοτουρκικά: Τι σηματοδοτεί η παρέμβαση Μέρκελ στον Ερντογάν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνοτουρκικά: Τι σηματοδοτεί η παρέμβαση Μέρκελ στον Ερντογάν
Εντείνονται οι πρωτοβουλίες της Γερμανίας με πίεση και προς την Τουρκία για επιστροφή στο περιβάλλον των διερευνητικών επαφών τις επόμενες μέρες.

Έντονες είναι οι πρωτοβουλίες στο διπλωματικό παρασκήνιο για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών της Αθήνας με την Άγκυρα, μετά και την απόσυρση του Ορούτς Ρεις στο λιμάνι της Αττάλειας. Μάλιστα, όπως λένε καλά γνωρίζοντες των όσων διαμείβονται αυτές τις ώρες πίσω από τις κλειστές πόρτες, κεντρικός είναι ο ρόλος της Γερμανίας, προκειμένου να ανοίξει ο δίαυλος και να καταστεί εφικτή μια συνάντηση σε επίπεδο διπλωματικών αντιπροσωπειών, με τον Παύλο Αποστολίδη επικεφαλής της ελληνικής πλευράς και τον γ.γ. του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγατάι Ερτσιγές επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας.

Όλες τις προηγούμενες μέρες, «παιχνίδι» κάνει ο γνωστός πλέον και στη χώρα μας σύμβουλος Εξωτερικών Υποθέσεων της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ. Ο κ. Χέκερ είναι σε ανοιχτή γραμμή τόσο με τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή όσο και με τον διευθυντή Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, προκειμένου η αποκλιμάκωση να είναι έμπρακτη και οι δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο του 2016 και, σε κάθε περίπτωση, πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

Χθες, όμως, ο βαθμός της γερμανικής εμπλοκής αναβαθμίστηκε, με την Άνγκελα Μέρκελ να συνομιλεί μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ταγίπ Ερντογάν. Παρά τις αφηρημένες διαρροές της τουρκικής πλευράς ως προς το τι ειπώθηκε, πηγή με άμεση γνώση των σχεδιασμών της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε στο Reader.gr ότι στόχευση της κ. Μέρκελ ήταν να μεταφέρει στον Τούρκο πρόεδρο ένα μήνυμα για άμεση έναρξη των διερευνητικών επαφών, τις επόμενες μέρες, καθώς, μέχρι στιγμής, οι Τούρκοι δεν είχαν καταστήσει σαφείς τις προθέσεις τους. Η καγκελάριος Μέρκελ, σημειωτέον, είναι σε επαφή και με άλλα ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων, όπως η Ουάσιγκτον, αλλά και το Παρίσι, ενώ άμεσος στόχος της οι δύο πλευρές να επιστρέψουν σε μια οργανωμένη και θωρακισμένη από…πισωγυρίσματα-όπως μια νέα NAVTEX για το Ορούτς Ρεις-διαδικασία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που θα λάβει χώρα την Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον Σαρλ Μισέλ στην Αθήνα, υπογράμμισε ότι η Αθήνα είναι έτοιμη «άμεσα» για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, στέλνοντας έτσι και ένα μήνυμα προς την Άγκυρα. Βεβαίως, είναι σαφές ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να προσέλθει σε έναν διάλογο άνευ όρων, αλλά μόνο εφόσον έχει καταστεί σαφές ότι η τουρκική πλευρά έχει αποστεί των προκλήσεων. Μάλιστα και χθες, μιλώντας στον Economist, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως βλέπει ένα παράθυρο ευκαιρίες. Σημειωτέον, εδώ και μερικές μέρες και από τη στιγμή που δεν ανανεώθηκε η τουρκική NAVTEX εντός του Σαββατοκύριακου και με δεδομένες και τις πιέσεις του Βερολίνου και των ΗΠΑ, η τουρκική πλευρά έχει αποφύγει κινήσεις που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν το κλίμα. Από την άλλη, όμως, και η τουρκική πλευρά τηρεί στο παρασκήνιο μια στάση αναμονής, αναμένοντας και τις επόμενες κινήσεις του διεθνούς παράγοντα.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider