Διευκολύνσεις από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κοροναϊού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διευκολύνσεις από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κοροναϊού
Το σχέδιο της για τους εργαζόμενους γονείς μετά το κλείσιμο σχολείων αναμένεται να αποκαλύψει σήμερα η κυβέρνηση.

Σε σημαντικές ανακοινώσεις για την επόμενη μέρα μετά την αναβάθμιση του συναγερμού για την εξάπλωση του κοροναϊού αναμένεται να προβεί εντός της μέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να στείλει σημαντικά μηνύματα σε όλους τους πολίτες ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

Οι ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη έρχονται μια μέρα μετά την ανακοίνωση του κλεισίματος όλων των εκπαιδευτικών δομών στη χώρα για τις επόμενες δύο εβδομάδες, αλλά και τη συμμετοχή του κ. Μητσοτάκη σε τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον συντονισμό των περαιτέρω βημάτων και δράσεων. Κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης, βεβαίως, είναι να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του ιού στον πληθυσμό, αλλά την ίδια ώρα να επικρατήσει και ψυχραιμία.

Τα μέτρα για τους εργαζόμενους γονείς

Κεντρικό θέμα των ανακοινώσεων του κ. Μητσοτάκη, βεβαίως, θα είναι και το πώς θα «τρέξει» η διευκόλυνση των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, προκειμένου και τα παιδιά ως 15 ετών να μην μένουν μόνα τους, αλλά και οι επιχειρήσεις και ο δημόσιος τομέας να μην νεκρώσουν.

Κατά πληροφορίες, τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας και Οικονομικών έχουν επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια για το τι θα γίνει αν: στην οικογένεια υπάρχουν δύο εργαζόμενοι στο Δημόσιο, ένας στο Δημόσιο και ένας στον ιδιωτικό τομέα ή και οι δύο στον ιδιωτικό τομέα. Επί τάπητος είναι και το σχέδιο για τηλεργασία που ήδη εφαρμόζεται σε αρκετές επιχειρήσεις, ενώ, αν και οι δύο εργαζόμενοι είναι στο Δημόσιο τότε μπορεί οι δύο εργαζόμενοι να δουλεύουν εκ περιτροπής ή ένας από τους δύο να κάνει χρήση ειδικής άδειας, ώστε σε συνδυασμό με την κανονική, να μην δημιουργούνται λειτουργικά κενά. Ο συνδυασμός ειδικής και κανονικής άδειας, δε, μπορεί να είναι το μοντέλο για όλους τους πιθανούς συνδυασμούς, ενώ σε περίπτωση εργασίας των δύο γονέων στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχει και η παράμετρος της συνεργασίας του εργοδότη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr, το σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί τα συναρμόδια υπουργεία πηγαίνει αρκετά πέρα από τον πρώτο περιορισμό των 14 ημερών που επέβαλε η κυβέρνηση σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το βασικό σενάριο προβλέπει ενέργειες και σχεδιασμό ως το τέλος Μαϊου, ενώ σημειώνεται ότι και ο υπουργός Υγείας έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Αυτό που, πάντως, είναι σαφές είναι πως στην κυβέρνηση διαβλέπουν σημαντικό οικονομικό κόστος από τα προληπτικά μέτρα που θα ληφθούν, εξ ου και θα υπάρξουν και νέες συσκέψεις και αποφάσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την ελάφρυνσή τους από υποχρεώσεις. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη σπεύσει να θέσει τόσο από το Βερολίνο όσο και από τη Βιέννη θέμα για μειωμένο δημοσιονομικό στόχο ήδη από το 2020, με τη φόρμουλα να απομένει να βρεθεί, σε συνεννόηση με τους θεσμούς.

Κατά πληροφορίες, δε, στην παρέμβασή του, ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει και ειδική μνεία εκ νέου για την ατομική ευθύνη των πολιτών, προτρέποντας στην αποφυγή μαζικών συγκεντρώσεων, ιδίως για τις πλέον ευπαθείς ομάδες, ενώ δεν θα λείπει αναφορά και για το μείζον θέμα της συνάθροισης στις εκκλησίες που απασχολεί τη δημόσια συζήτηση εδώ και μέρες.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider