Έρχεται κυβερνητική task force για τον κοροναϊό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται κυβερνητική task force για τον κοροναϊό
Μια task force με αντικείμενο τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών όλων των συναρμόδιων φορέων με φόντο το σχέδιο δράσης που έχει εκπονηθεί για τον κοροναϊό ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Έρχεται κυβερνητική ομάδα κρούσης για την παρακολούθηση του σχεδίου αντιμετώπισης του κοροναϊού, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων.

Μια task force με αντικείμενο τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών όλων των συναρμόδιων φορέων με φόντο το σχέδιο δράσης που έχει εκπονηθεί για τον κοροναϊό ετοιμάζει η κυβέρνηση, καθώς καθημερινά οι προκλήσεις που ανακύπτουν είναι πολυεπίπεδες. Ήδη, άλλωστε, μέσω μιας ΠΝΠ με πέντε άρθρα η κυβέρνηση αποκάλυψε την έκταση του «χειρότερου σεναρίου» που επεξεργάζεται, προκειμένου να είναι έτοιμη δια παν ενδεχόμενο, ιδίως σε περίπτωση που ο νέος ιός κάνει την εμφάνισή του και στη χώρα μας.

Η τελική σύνθεση της task force αναμένεται να καθοριστεί σύντομα, ίσως και εντός της μέρας. Τα μέλη της θα είναι σε άμεση συνεννόηση, χωρίς, όμως, να συναντώνται σε καθημερινή βάση. Θα υπάρχει, πάντως, σταθερή επικοινωνία και τηλεδιασκέψεις σε καθημερινή βάση. Εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου αναμένεται να συμμετέχει σε κάθε περίπτωση ο υφυπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ενώ σίγουρα μέλος της θα είναι και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος έχει οριστεί και εκπρόσωπος για θέματα που αφορούν την προετοιμασία και τη διαχείριση του σχεδίου για τον κοροναϊό. Στην επιτροπή θα συμμετέχουν και άλλοι επιστήμονες, βεβαίως, αλλά και εκπρόσωποι υπουργείων. Με βάση τις πληροφορίες του Reader.gr, θα υπάρχουν εκπρόσωποι από τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μεταφορών και Υποδομών, Μετανάστευσης και Ασύλου και Οικονομικών, αλλά, σε κάθε περίπτωση, η τελική σύνθεση της ομάδας κρούσης είναι υπό τελική διαμόρφωση.

Τα μέλη της κυβερνητικής task force θα είναι σε άμεση διασύνδεση, με συνεχή ροή πληροφοριών, παρακολουθώντας την εξέλιξη της κατάστασης, ενώ συνεννοούνται και για το πώς εκτελούνται σχεδιασθείσες ενέργειες που αποτελούν κομμάτια του κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του ιού.

Αυστηρό σχέδιο δράσης εάν και εφόσον

Εκτός, πάντως, από τα μέτρα πρόληψης που έχουν περιγράψει τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και αρμόδιοι επιστήμονες, η κυβέρνηση προχώρησε ένα βήμα περαιτέρω, ανακοινώνοντας την έκδοση μιας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, στην οποία περιγράφονται αυστηρά μέτρα για την αναστολή εξάπλωσης του ιού. Βεβαίως, τα αυστηρά αυτά μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή, μόνο εφόσον υπάρξει κάποιο κρούσμα και κριθεί απαραίτητο από όλες τις δεδομένες συντεταγμένες.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, η ΠΝΠ που περιλαμβάνει πέντε άρθρα προβλέπει κατά σειρά:

Άρθρο 1

1. Επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

2. Προσωρινό περιορισμό, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

3. Προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.

4. Περιορισμό της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.

Άρθρο 2

1. Δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.

2. Δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Άρθρο 3

Ως προς τις δημόσιες συμβάσεις, θα είναι δυνατή η απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

Άρθρο 4

Εφόσον παραστεί ανάγκη προβλέπεται η δυνατότητα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Άρθρο 5

Προβλέπεται έκτακτη οικονομική επιχορήγηση υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.

Μήνυμα ψυχραιμίας

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικά στελέχη, με τα οποία το Reader.gr συνομίλησε χθες, συνιστούν ψυχραιμία, με δεδομένο ότι δεν έχει καταγραφεί κρούσμα επί ελληνικού εδάφους, ενώ κρίσιμο θεωρείται να μην διασπείρεται και πανικός μέσω των ΜΜΕ. Κεντρικός υπουργός διαμηνύει, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο, το οποίο είναι δυναμικό και άρα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις όποιες ανάγκες μπορεί να προκύψουν.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider