Συμβιβαστική πρόταση με μείωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού έως 30 δισ. ευρώ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμβιβαστική πρόταση με μείωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού έως 30 δισ. ευρώ
Η συμβιβαστική πρόταση των ευρωπαϊκών ηγετών, φέρεται να προβλέπει μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού, κατά περίπου 20 έως 30 δισ. ευρώ.

Μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού περί των 20 έως 30 δισ. ευρώ, προβλέπει η συμβιβαστική πρόταση μίας ομάδας ευρωπαίων ηγετών, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν με αυτό τον τρόπο να βρεθεί η χρυσή τομή για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Η πρόταση φέρεται να προβλέπει μείωση μεταξύ του 1,03% και 1,05% του ακαθάριστου εγχώριου εισοδήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναντι 1,074% που έχει προτείνει ο Σαρλ Μισέλ.

Η πρόταση εκπονήθηκε μετά από μπαράζ επαφών του Μισέλ και φέρεται να έχει τη στήριξη της Μέρκελ, του Μακρόν, του Ρούτε και άλλων ηγετών που θέλουν πιο χαμηλό και στοχευμένο προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-27.

Από το μεσημέρι της Παρασκευής πραγματοποιείται συνάντηση Μακρόν, Μέρκελ, Σάντσεθ, Μητσοτάκη, Κόντε, Κόστα στα γραφεία της Ισπανικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τον επταετή προϋπολογισμό.

Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα

«Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα» επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στη διάρκεια των χθεσινών εργασιών του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με αντικείμενο το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027.

Ο κ. Μητσοτάκης στην παρέμβασή του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόνισε πως οι υφιστάμενες προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέχουν πολύ από αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και, κυρίως, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι η απόσταση που χωρίζει τις προτάσεις αυτές υπερβαίνει τα 200 δισ. ευρώ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε για τις διαπραγματεύσεις κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ:

«Συζητήσεις με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειαζόμαστε έναν προϋπολογισμό που αντιμετωπίζει τα προβλήματα των χωρών της ΕΕ και υποστηρίζει τους φιλόδοξους στόχους που έχουμε θέσει για το μέλλον και την ευημερία των πολιτών μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider