«Ψυχραιμία» στην κυβέρνηση παρά το κρεσέντο επιθέσεων του Ερντογάν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ψυχραιμία» στην κυβέρνηση παρά το κρεσέντο επιθέσεων του Ερντογάν
Η Αθήνα εκτιμά ότι η Τουρκία δεν θα κόψει τις γέφυρες, παρά το κρεσέντο προσωπικών επιθέσεων του Τούρκου προέδρου.

Με ένα νέο γύρο επίθεσης στην Ελλάδα συνοδεύτηκε η επιστροφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία από τη Διάσκεψη του Βερολίνου, με φόντο και πάλι την επίσκεψη του Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Όμως η Αθήνα εκτιμά ότι η Τουρκία δεν θα κόψει τις γέφυρες, παρά το κρεσέντο προσωπικών επιθέσεων του Τούρκου προέδρου κατά του Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Γιατί κάλεσε ο Μητσοτάκης τον Χαφτάρ στην Ελλάδα; Μόνο και μόνο για να μας προκαλέσει τον. Ένας ηγέτης, που δεν θέλω να πω το όνομά του, μου είπε «ο Μητσοτάκης θέλει να διορθώσει τη σχέση του μαζί σας». Κι εγώ τους είπα «Τι πράγμα είναι αυτό; Θέλει να διορθώσει τη σχέση του μαζί μου και από την άλλη, καλεί τον Χαφτάρ στην Ελλάδα; Γίνονται τέτοιες ανοησίες;», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ερντογάν, πετώντας το μπαλάκι στην Αθήνα. Βεβαίως, τόσο πολιτικές πηγές, όσο και διπλωματικές, παρατηρούν την ενόχληση του Τούρκου προέδρου, ο οποίος δεν είναι απολύτως ικανοποιημένος από τη Διάσκεψη του Βερολίνου, ενώ ήδη διαφαίνεται ότι η Χαλίφα Χαφτάρ θα είναι παρών και την επόμενη μέρα στην περιοχή.

Στην ελληνική πλευρά επικρατεί ψυχραιμία και δεν βλέπουν από τη μεριά της Τουρκίας μια διάθεση να «κοπούν» οι δίαυλοι επικοινωνίας που έχουν μείνει ανοιχτοί όλο το προηγούμενο διάστημα, παρά την ένταση. Κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να μπει σε μια λογική πολιτικής αντιδικίας επί προσωπικού με τον κ. Ερντογάν, παρ’ ότι ο Τούρκος πρόεδρος επιλέγει να επιτεθεί στην κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη, με δεδομένη τη σύσφιξη σχέσεων Αθήνας-πλευράς Χαφτάρ. Αυτό που μάλλον επιχειρείται, σύμφωνα με την ανάγνωση της Αθήνας, είναι μια επίδειξη δύναμης από μέρους του κ. Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ανάχωμα στη στρατηγική της Αθήνας.

«Χρήσιμοι» στη Λιβύη

Σε αυτό το περιβάλλον, η Αθήνα στρέφει την προσοχή της στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για τη Λιβύη, με την ελληνική πλευρά να θέλει, έστω και σε αυτή τη φάση, να πάρει θέση. Άλλωστε, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είπε την Κυριακή ότι στα επόμενα στάδια και με φόντο τις διάφορες ομάδες εργασίας που θα συσταθούν για τα επόμενα βήματα στη Λιβύη, θα ανοίξει παράθυρο συμμετοχής και για άλλες χώρες, με διπλωματικές πηγές να συγκαταλέγουν, μεταξύ άλλων, σε αυτές την Ελλάδα, την Τυνησία, ακόμα και τη Σαουδική Αραβία-την οποία, ειρήσθω εν παρόδω, θα επισκεφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου.

Η Αθήνα είναι εν αναμονή της συνάντησης που θα γίνει τις επόμενες μέρες στη Γενεύη, ως follow-up της Διάσκεψης του Βερολίνου, όπου και θα αποκρυσταλλωθούν οι επόμενες πρωτοβουλίες. Κυβερνητικές πηγές, δε, τονίζουν ότι είμαστε διαθέσιμοι για πλείστες όσες ενέργειες, όπως για παράδειγμα για συμμετοχή μέσω π.χ. αξιωματούχων του υπουργείου Εξωτερικών ή στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια ευρωπαϊκή, ειρηνευτική αποστολή στη Λιβύη, κάτι που έχει πέσει στο τραπέζι των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θέλει να υπάρχει ελληνική εκπροσώπηση για όσα θα γίνουν στη Λιβύη και να είμαστε παρόντες στο τραπέζι μόνο μέσω της πλευράς Χαφτάρ ή και της Ε.Ε. Άλλωστε, στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η ακύρωση των τουρκολιβυκών Μνημονίων περνά μέσα από την ανάδειξη ενός διάδοχου σχήματος στη διακυβέρνηση της Λιβύης που δεν θα τα αναγνωρίσει ως έγκυρες διακρατικές συμφωνίες της χώρας.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider