Νετανιάχου, Μαρόκο και Νταβός στη διπλωματική ατζέντα του Ιανουαρίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νετανιάχου, Μαρόκο και Νταβός στη διπλωματική ατζέντα του Ιανουαρίου
Εντός του Ιανουαρίου ετοιμάζεται ένα διπλωματικό σπριντ της ελληνικής πλευράς με αποφασιστικές κινήσεις στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα.

Αυτές τις ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης περνά οικογενειακές στιγμές στα Ιωάννινα, όπου θα βρίσκεται ως και την Κυριακή, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι συνεργάτες του δεν συνεχίζουν τις προετοιμασίες ενόψει του «καυτού» Ιανουαρίου που έρχεται με φόντο τις διεθνείς επαφές της χώρας.

Εξ ου και εντός του Ιανουαρίου ετοιμάζεται ένα διπλωματικό σπριντ, τόσο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από τον Νίκο Δένδια, με δεδομένη τη βούληση της ελληνικής πλευράς να κινηθεί αποφασιστικά στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα και να διαμορφώσει τις δικές της συμμαχίες.

Αρχής γενομένης, λοιπόν, από την ερχόμενη Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα συνυπογράψει με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Νίκο Αναστασιάδη στο Ζάππειο την έναρξη των εργασιών για τον αγωγό EastMed. Εκτός της επίσημης τελετής, ο κ. Μητσοτάκης θα δει στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπηρεσιακό (έως τις εκλογές του Μαρτίου) πρωθυπουργό του Ισραήλ, αλλά και τον πρόεδρο της Κύπρου, σε μια προσπάθεια περαιτέρω σύμπτυξης του μετώπου συνεργασίας.

Επόμενη στάση η Ουάσινγκτον

Αμέσως μετά, ο κ. Μητσοτάκης θα πάει στην Ουάσιγκτον. Εκτός από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ, αλλά και τη συνάντηση Μητσοτάκη-Πενς, ενδιαφέρον είναι και το δείπνο που θα διοργανώσουν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κ. Πενς και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο προς τιμήν του κ. Μητσοτάκη το βράδυ της 8ης Ιανουαρίου προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με 300 εξέχοντες προσκεκλημένους, γερουσιαστές, διπλωμάτες, επιχειρηματίες, επενδυτές, μέλη της ομογένειας κλπ.

Και, βεβαίως, στο Μέγαρο Μαξίμου εργάζονται πυρετωδώς για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στο Νταβός, μιας και ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί εκεί από τις 21 Ιανουαρίου έως τις 25 του μήνα, λίγες μέρες δηλαδή πριν πάει στο Παρίσι για να συναντήσει για δεύτερη φορά μέσα σε επτά μήνες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει πλειάδα σημαντικών διμερών επαφών, οι οποίες θα αποκρυσταλλωθούν εντός των ημερών.

Παράλληλα, εκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη σε πλήρη εγρήγορση είναι και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ενώ αναμένεται η μετάβαση τεχνικών κλιμακίων του ΥΠΕΞ στη Ρώμη τη Δευτέρα, για συναντηθούν με Ιταλούς συναδέλφους τους για την προοπτική ανακήρυξης ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Δένδιας ετοιμάζεται για τις επαφές που θα έχει με τους ομολόγους του κ. Σούκρι (Αίγυπτος), Χριστοδουλίδη (Κύπρος) και Λε Ντριαν (Γαλλία) στις 4/1, ενώ «κλειδί» θεωρείται η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών στο Μαρόκο, στα μέσα του Ιανουαρίου, ενδεχομένως στις 15 του μήνα. Αυτή η επίσκεψη σε μια χώρα-κλειδί της περιοχής της βόρειας Αφρικής έρχεται, άλλωστε, σε μια περίοδο που ο Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να προσεταιριστεί την Τυνησία, χωρίς αποτέλεσμα κατά τα φαινόμενα.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider