Κρίσιμη εβδομάδα για Ελληνοτουρκικά - Προσφυγικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμη εβδομάδα για Ελληνοτουρκικά - Προσφυγικό
Το ζήτημα του Προσφυγικού έχει επανέλθει στο προσκήνιο με αφορμή την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία στη χώρα μας.

Η παρουσία του Κυριάκου στη Νέα Υόρκη - η πρώτη με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού - συμπίπτει με μια σειρά πολύ σημαντικών συναντήσεων σε μια περίοδο που τα ανοιχτά θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ελληνοτουρκικά και προσφυγικό βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.

Το ζήτημα του Προσφυγικού έχει επανέλθει στο προσκήνιο με αφορμή την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία στη χώρα μας και η κυβέρνηση φαίνεται πως επιδιώκει την ευρωπαϊκή (κυρίως την Γερμανική) παρέμβαση προς την Τουρκία ώστε αφενός όλες οι πλευρές να μείνουν προσκολλημένες στη πεδίο της κοινής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, αφετέρου η γειτονική χώρα να κινητροδοτηθεί ώστε να επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφών στο έδαφός της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο περιθώριο της Διάσκεψης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο Πρωθυπουργός μπορεί να έχει συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο για το ζήτημα, ενώ εξυπακούεται ότι το θέμα θα είναι κυρίαρχο στη διμερή συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. Στο θέμα αυτό ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εξηγήσει στον κ. Ερντογάν ότι δεν νοείται να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι να εξηγήσει πως εάν χρειαστεί η υπάρχουσα συμφωνία να επεκταθεί οικονομικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτό θα πρέπει να γίνει με συζήτηση και όχι με τσαμπουκάδες.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, επιθυμία της κυβέρνησης είναι να παραμείνει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία καθώς όπως αναφέρουν “ο διάλογος είναι προτιμότερος από την μονομερή παράθεση απόψεων”. Ο βασικός κυβερνητικός στόχος είναι να σταματήσει η Τουρκία τις προκλητικές ενέργειες σε Κύπρο και Αιγαίο, ενώ όπως είχε επισημάνει από τη ΔΕΘ, “αν ο κ. Ερντογάν έχει πραγματική διάθεση να κάνει μια ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αποδείξει έμπρακτα”. Ανοικτό παραμένει και το ζήτημα του Κυπριακού με την Αθήνα να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη Λευκωσία και να περιμένει να δει εάν η εβδομάδα αυτή στη Νέα Υόρκη μπορεί να επαναφέρει τις δυο πλευρές, ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή, σε τροχιά επανέναρξης των συνομιλιών.

Συνάντηση με Ζάεφ - Ράμα

Στο ουδέτερο έδαφος της Νέας Υόρκης ο Πρωθυπουργός θα έχει και την πρώτη του διμερή επαφή με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, τον Έντι Ράμα και τον Χάσιμ Θάτσι την Δευτέρα και τον Ζόραν Ζάεφ την Τρίτη. Η ευρωπαϊκή προοπτική των δυο χωρών θα συζητηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τις δυο χώρες να καίγονται για μια θετική αναφορά στα συμπεράσματά του και την Αθήνα να το βλέπει ως όπλο στα διμερή της ζητήματα με τα δυο γειτονικά κράτη.

Οι επαφές του Νίκου Δένδια

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που συνοδεύει τον Πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη θα έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, στο πλαίσιο του Διατλαντικού Δείπνου που διοργανώνει ο τελευταίος, μόλις λίγες ημέρες πριν τον υποδεχθεί στην Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου. Η επίσκεψη Πομπέο θα πραγματοποιηθεί όταν θα είναι έτοιμη η χρονική παράταση της υφιστάμενης αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ που περιλαμβάνει τη χρήση της βάσης στη Σούδα, τη χρήση τμήματος στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, την εγκατάσταση βάσης εκπαίδευσης ελικοπτέρων στην Κεντρική Ελλάδα αλλά και στη χρήση από τις Ελληνικές δυνάμεις αμερικανικών drones.

Ο Ν. Δένδιας αναμένεται να έχει την πρώτη συνάντησή του με τον Κρατικό Σύμβουλο και Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi, συναντήσεις με τους ομολόγους του Βουλγαρίας-Κροατίας-Ρουμανίας στο πλαίσιο του 4μερούς σχήματος συνεργασίας, καθώς και 3μερείς, μαζί με την Κύπρο, με την Αίγυπτο και την Αρμενία. Περαιτέρω, θα ανταλλάξει απόψεις, μεταξύ άλλων, με τους Γενικούς Γραμματείς του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, καθώς και με τους ΥΠΕΞ Ιορδανίας, Λιβύης, Κατάρ, ΗΑΕ, Βραζιλίας και Νορβηγίας. Κατά τις εκεί επαφές του, αναμένεται να υπογράψει μνημόνιo οικονομικής συνεργασίας και πολιτικών διαβουλεύσεων με την Ινδονησία, τη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο και αναδυόμενη οικονομία.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider