Μαξίμου: Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαξίμου: Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί

«Αυτοί που επιδιώκουν μικροπολιτικά οφέλη από την αποτυχία της διαπραγμάτευσης θα διαψευσθούν», διαμηνύουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας παράλληλα πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί.

Το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει τη στάση που τήρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ αξιολογεί ως ιδιαίτερα θετικές την παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν Jean-Claude Juncker αλλά και την παρέμβαση του προέδρου της Eυρωομάδας των Σοσιαλιστικών και Δημοκρατών.

Την ίδια ώρα οι πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι η πρόταση της ελληνικής πλευράς για μόνιμο μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, υλοποιεί πλήρως τις αρχές που έθεσε το τελευταίο Eurogroup και σημειώνουν ότι εκείνοι που αντιτίθενται στην πρόταση αυτή, το κάνουν γιατί προσπαθούν να επιβάλλουν περισσότερα μέτρα από αυτά που προέβλεπε η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου.

Ειδικότερα, σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυτή θα επαναληφθεί την Πέμπτη και όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ο Tusk έχει ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να περιμένει 24 ώρες πριν υποβάλλει το αίτημα για σύγκληση Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να ενεργήσει ο ίδιος προς την κατεύθυνση σύγκλησης του Eurogroup.

Αναφορικά με δημοσιεύματα που ανακινούν όλο και περισσότερο το επιχείρημα ότι «η λήψη πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους είναι γνωστή από την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου», η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι «η πραγματικότητα είναι ότι η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει προληπτική νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, κάτι που είναι άλλωστε αντίθετο με το ελληνικό Σύνταγμα και τις αρχές του δικαίου».

«Η πρόταση της ελληνικής πλευράς για μόνιμο μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, υλοποιεί πλήρως τις αρχές που έθεσε το τελευταίο Eurogroup (αξιοπιστία, αντικειμενικότητα, αυτοματισμός, θεσμοθέτηση)», επισημαίνει η κυβέρνηση και τονίζει ο μηχανισμός αυτός κατοχυρώνει την πρόβλεψη της Συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, για το ενδεχόμενο απόκλισης από τους στόχους.

«Είναι λοιπόν σαφές ότι αυτοί που αντιδρούν στην συγκεκριμένη πρόταση, δεν επιδιώκουν περισσότερη αξιοπιστία, αλλά προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβάλλουν περισσότερα μέτρα από όσα προβλέπει η Συμφωνία του περασμένου Ιουλίου. Για τον λόγο αυτόν, αρνούνται επιδεικτικά να λάβουν υπόψη και την πρόσφατη έκθεση της Eurostat, τις εκτιμήσεις της οποίας θα είχαν επικαλεστεί κατά κόρον αν ήταν επιβαρυντικές για την ελληνική οικονομία», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Ταυτόχρονα σχολιάζουν ότι «είναι λυπηρό - αλλά αληθές - ότι κάποιοι, για τους δικούς τους λόγους και τις δικές τους επιδιώξεις, ελπίζουν είτε η διαπραγμάτευση να μην καρποφορήσει, είτε η κυβέρνηση να εξαναγκαστεί στην νομοθέτηση προληπτικών μέτρων».

Προσθέτουν μάλιστα ότι «με τις τελευταίες εξελίξεις, δυσκολεύονται πια να κρατήσουν ακόμα και τα προσχήματα, παρέχοντας ανέλπιστη στήριξη σε όσους επιδιώκουν να δυναμιτίσουν τη διαπραγμάτευση».

Οι ίδιες πηγές προειδοποιούν όμως ότι «αυτοί που επενδύουν σε μια εξέλιξη σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας, για να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη ή να διασώσουν τα διαπλεκόμενα συμφέροντά τους, θα διαψευσθούν» και «η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider