Με κεντρική θέση ότι το προσφυγικό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα προσέρχεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., η οποία θα διεξαχθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη στη Μάλτα.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι οι επιδιώξεις του πρωθυπουργού είναι δύο. Αφενός να γίνει κατανοητό ότι το ζήτημα των προσφύγων αφορά το σύνολο της Ε.Ε. και όχι τις χώρες πρώτης υποδοχής και αφετέρου να υπάρξει μία συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης.

Ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να εξηγήσει τα βασικά αίτια του προβλήματος, ενώ αναμένεται να αναδείξει τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της λύσης που θα πρέπει να δοθεί.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, επίσης, θα επιδιώξει να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση Ε.Ε. – Τουρκίας για τον ρόλο της δεύτερης στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Εκεί συνίσταται άλλωστε και η επικείμενη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Άγκυρα. Τον κ. Τσίπρα θα συνοδεύουν στην Μάλτα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης.