Έντιμος συμβιβασμός, αλλά προς ποια κατεύθυνση;

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έντιμος συμβιβασμός, αλλά προς ποια κατεύθυνση;

Η αντίστροφη μέτρηση για τα κόκκινα δάνεια ξεκίνησε. Η χθεσινή δήλωση του ευρωπαίου επίτροπου Οικονομικών Pierre Moscovici ότι θα βρεθεί ένας καλός και έντιμος συμβιβασμός στο θέμα των «κόκκινων» δανείων με την διευκρίνηση όμως πως «συμφωνούμε να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να βρούμε λύση για εκείνους που πτωχεύουν, για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους», δείχνει ότι τα περιθώρια που έχει η ελληνική κυβέρνηση να πείσει για την ορθότητα της δίκης της θέσης είναι περιορισμένα.

Ψαλιδίζουν την ελληνική πρόταση

Στη «μετάφραση» ο έντιμος-καλός συμβιβασμός σημαίνει ότι οι αρχικές απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς ψαλιδίζονται και δεν αποκλείεται να πλησιάσουν κατά πολύ αυτές των δανειστών, καθώς χωρίς τη συμφωνία για τα οικονομικά κριτήρια της ρύθμισης του νόμου Κατσέλη το κυβερνητικό επιτελείο δεν θα μπορέσει να πάει στο Eurogroup της ερχομένης Δευτέρας και θα δυσκολευτεί η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ.

Άλλωστε οι πιέσεις για την διευθέτηση του θέματος αυτού είναι μεγάλες, καθώς συνδέεται εμμέσως και με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που μόλις ξεκινά.

Στελέχη του χρηματοοικονομικού κλάδου σημειώνουν ότι θα πρέπει η κυβέρνηση με τη ρύθμιση αυτή που αφορά τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας να δώσει ένα στίγμα στην αγορά ότι είναι αποφασισμένη για οριστική λύση στο πρόβλημα των κόκκινων δάνειων, κάτι που όπως λένε έχει καθυστερήσει δραματικά να κάνει με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα δάνεια να έχουν ξεπεράσει σήμερα τα 100 δισ. ευρώ.

Οι προθεσμίες είναι πλέον ασφυκτικές. Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο τα κόκκινα δάνεια, ενώ λίγο νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στην οποία ένα εκ των θεμάτων ήταν και αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά προσανατολίζεται πλέον στην αντικειμενική αξία ακινήτου 200.000 ευρώ, με το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 30.000 ευρώ και τις συνολικές οφειλές τις 150.000 ευρώ. Όμως, ακόμα και έτσι, η απόσταση από την πρόταση των δανειστών παραμένει μεγάλη, καθώς θέλουν η αντικειμενική αξία της κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ με εισοδηματικό κριτήριο να μη ξεπερνά τις 24.000 ευρώ και τις συνολικές οφειλές τις 120.000 ευρώ.

Ένας στους τρεις θα χάσει το σπίτι του

Πάντως, χθες, σε συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασακη μετέφεραν τις ανησυχίες των υπερχρεωμένων καταναλωτών και υπογράμμισαν ότι ένας στους τρεις οφειλέτες δε θα μπορεί να κρατήσει το σπίτι του εάν τελικά τεθεί ως όριο στις οφειλές το ποσό των 200.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider