Σχέδιο σταδιακής αύξησης του ελάχιστου χρόνου για συνταξιοδότηση από τα 15 στα 20 χρόνια, συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, την Πέμπτη.

Παρότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι ακόμη σε εξέλιξη και δεν ελήφθησαν οι τελικές αποφάσεις, εντούτοις η πρόταση των δανειστών για κατάργηση της 15ετίας φαίνεται πως δεν βρίσκει αντίθετη την ελληνική πλευρά, προκειμένου να αποτραπεί το σενάριο μείωσης των κύριων συντάξεων κατά 20% που ζητούν οι Θεσμοί.

Η παρέμβαση στα όρια συνταξιοδότησης γίνεται με στόχο να περιοριστεί η έξοδος με πρόωρη σύνταξη, ενώ θα ισχύσει για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1/1/2016. Οι εν λόγω ασφαλισμένοι θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει 6.000 ένσημα αντί για 4.500, προκειμένου να λάβουν τη συνταξή τους.

Σύμφωνα με την πρόταση των δανειστών, μετά την 20ετία οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν την λεγόμενη «εθνική σύνταξη» ύψους 384 ευρώ και αφού φτάσουν στα 67 έτη, θα λαμβάνουν και την αναλογική, με ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης επί του μισθού ή του εισοδήματος.

Οι τελικές αλλαγές θα «κλειδώσουν» το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, όπου θα οριστεί το νέο ραντεβού με τους Θεσμούς και θα παρουσιαστεί από το υπουργείο Εργασίας ολοκληρωμένη η πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.