Τέσσερα σενάρια για τη διάσωση του ΟΑΕΕ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέσσερα σενάρια για τη διάσωση του ΟΑΕΕ

Μη διαχειρίσιμο κινδυνεύει να καταστεί το έλλειμμα του ΟΑΕΕ, το οποίο προβλέπεται να διπλασιαστεί το 2016 και να φτάσει τα 806,9 εκατ. ευρώ, έναντι 419,1 εκατ ευρώ που ήταν φέτος.

Η δραματική έλλειψη ρευστότητας του ταμείου συνιστά «πονοκέφαλο» για το υπουργείο Εργασίας, σε μια χρονική στιγμή που είναι ανοικτή η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το Ασφαλιστικό και ισχυροποιούνται οι πιέσεις για περικοπές συντάξεων και ενοποιήσεις ταμείων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που εγκρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα και το 2016 θα είναι ένα δύσκολο έτος για το ταμείο των εμπόρων - βιοτεχνών και αυτοκινητιστών, καθώς τα συνολικά έσοδα του ΟΑΕΕ θα ανέλθουν στα 4,018 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες θα εκτιναχθούν στα 4,825 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, ο Οργανισμός προεξοφλεί αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων για κύρια ασφάλιση κατά 101 εκατ. ευρώ το 2016, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στο 1,597 δισ. ευρώ (από 1,496 δισ. ευρώ το τρέχον έτος). Οι εισφορές (παλαιές και νέες) για τον κλάδο υγείας υπολογίζονται στα 428 εκατ. ευρώ, ενώ στα 218 εκατ. ευρώ εκτιμάται η εισφορά των συνταξιούχων για τον ΕΟΠΥΥ.

Τα σενάρια διάσωσης

Αν δεν «κοπούν» οι συντάξεις και δεν αυξηθεί η εισπραξιμότητα των εισφορών (μόνο ένας στους δύο πληρώνει σήμερα), τότε ο ΟΑΕΕ δεν έχει μέλλον και αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι επιτελείς του υπουργείου Εργασίας. Τα σενάρια που επεξεργάζονται προκειμένου να σωθεί το ταμείο, είναι τα εξής:

- περικοπή των συντάξεων μέσω του επανϋπολογισμού τους με νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης (από 57% έως 65% ανάλογα με τα εναλλακτικά σενάρια)

- κατάργηση των μη ανταποδοτικών παροχών (όπως το «μπόνους» των 220 ευρώ για τους προερχόμενους από το πρώην ΤΕΒΕ)

- επιπλέον χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ, με το ποσό που αντιστοιχεί στο τέλος επιτηδεύματος από το 2016

- κατώτατο υποχρεωτικό ποσό ασφαλιστικής κάλυψης στο ύψος των 150 έως 200 ευρώ το μήνα, που θα παρέχει πλήρη κάλυψη (συνταξιοδοτική και περίθαλψη) και από εκεί και πάνω εισφορές ανάλογα με το πραγματικό εισόδημα, προκειμένου να αυξηθεί η είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών από τους 750.000 ασφαλισμένους.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη κι αν απορριφθεί η πρόταση της Κυβέρνησης για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά τουλάχιστον 1 μονάδα για τις κύριες συντάξεις, οι περικοπές ενδέχεται να επιβαρύνουν τους υψηλοσυνταξιούχους των πρώην «ευγενών ταμείων» (δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών και δημοσιογράφων) και τους περίπου 180.000 συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, που λαμβάνουν πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση της τάξης των 220 ευρώ τον μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider