Τις έντονες επιφυλάξεις της για τη μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδας, αλλά και για τις προτάσεις περί πανευρωπαϊκής εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων, εκφράζει η Frankfurter Allgemeine (FAZ), η οποία θεωρεί ότι οι ευρωπαίοι εταίροι και οι πιστωτές έχουν δείξει αδικαιολόγητη γενναιοδωρία και αποφεύγουν να μπουν σε αντιπαραθέσεις για τις επιμέρους λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων. «Η Ελλάδα, όμως, δεν πρόκειται να εξέλθει από την κρίση με δισταγμούς και ενδοιασμούς», σημειώνει η εφημερίδα.

«Αν και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει πλήρως τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις, οι δανειστές έδωσαν την Παρασκευή πράσινο φως για την εκταμίευση οικονομικής βοήθειας ύψους 12 δισ. ευρώ. Προηγουμένως στην Αθήνα, η Βουλή είχε αποφασίσει την τελευταία στιγμή παρεκκλίσεις από τους συμβιβασμούς με τους πιστωτές».

Επικαλούμενη στοιχεία ελληνικών ΜΜΕ, η Frankfurter Allgemeine τονίζει ότι 350.000 στεγαστικά δάνεια δεν εξυπηρετούνται αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση αρχικά ήθελε να προστατέψει το 90% των δανειοληπτών, οι «θεσμοί» από την πλευρά τους συμφώνησαν σε μία συμβιβαστική λύση με την οποία εξαιρείται από πλειστηριασμούς το φτωχότερο 25%, αλλά την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση νομοθέτησε μία πιο «γενναιόδωρη» ρύθμιση, καθιερώνοντας διαφορετικά εισοδηματικά κριτήρια και αποζημίωση συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ για τις τράπεζες. Σύμφωνα με τη FAZ, «εμπειρογνώμονες στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι με αυτή την εξέλιξη η Ελλάδα αντιμετωπίζει πιο γενναιόδωρα από άλλες “χώρες της κρίσης” εκείνους που δεν πληρώνουν ή δεν είναι σε θέση να πληρώσουν. 

«Τα φαινόμενα απατούν»

Τα φαινόμενα απατούν, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, εξηγώντας ότι «μπορεί να επικρατεί ηρεμία για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και να μην ακούγονται καθημερινά σενάρια για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη ή πιθανή χρεοκοπία, αλλά η Ελλάδα παραμένει σε κρίση».

Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2016 χαρακτηρίζεται «εξίσωση με πολλούς αγνώστους», ενώ γίνεται λόγος για καθυστερήσεις στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, «την Τρίτη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα παρουσιάσει την πρότασή του για την ψήφιση σχετικού κανονισμού, ο οποίος θα θεσπίζει ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων. Όπως έχει διαρρεύσει από κύκλους προσκείμενους στον πρόεδρο της Κομισιόν, τελικός στόχος είναι ένας κοινός ευρωπαϊκός “κουμπαράς” για τη διασφάλιση των καταθέσεων. Τράπεζες και ταμιευτήρια στη Γερμανία απορρίπτουν την πρόταση αυτή και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τους υποστηρίζει».

Ο Γερμανός αναλυτής επισημαίνει ότι «με μία κοινή εγγύηση θα είχαμε κοινοτικοποίηση των ρίσκων όλων των τραπεζών. Σε τελική ανάλυση αυτό θα σήμαινε ότι οι Γερμανοί καταθέτες θα ήταν υπέγγυοι για τις ελληνικές τράπεζες. Έτσι θα εξασθενούσε η εμπιστοσύνη προς τα γερμανικά τραπεζικά ιδρύματα».