Διπλός Covid-tax ή υπνοβασία... προς την χρεοκοπία; 

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διπλός Covid-tax ή υπνοβασία... προς την χρεοκοπία; 
Η «σύσταση» Γέλεν και IMF για παγκόσμιο covid-tax, η επιβεβαίωση της Fed ότι θα συνεχίσει στον ίδιο βηματισμό μέχρι την… ημέρα της ανάκαμψης και τα alert χρεοκοπίας, διαμορφώνουν το τοπίο μιας αμφίβολης επόμενης ημέρας ενόψει της συνάντησης του G-20.

Όταν ένας από τους ισχυρότερους primary dealers στην αγορά του αμερικανικού δημόσιου χρέους επιλέγει να προειδοποιήσει τις αγορές για τον κίνδυνο δομικού χρεοστασίου και μάλιστα χρησιμοποιώντας ένα λεξιλόγιο που δεν επιτρέπει παρεξηγήσεις, όπως «υπνοβασία... προς την χρεοκοπία», τότε μάλλον πρέπει κανείς να κοιτάξει τα γεγονότα πιο προσεκτικά.

Ο επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης της Bank of America (BofA), Michael Hartnett στο report με το οποίο ενημερώνονται οι «μεγάλοι» πελάτες της τράπεζας, λίγο μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι σχεδιάζει νέο πακέτο στήριξης της αμερικάνικης οικονομίας, ύψους 2,25 τρισ. δολ., επιπλέον των 1,9 τρισ. δολ., που έχει ήδη αρχίσει να φτάνει με επιταγές στους δικαιούχους (μεσαία και χαμηλά εισοδήματα), προειδοποιεί ότι η οικονομία των ΗΠΑ βαδίζει ή μάλλον υπνοβατεί προς μία δομικού χαρακτήρα... χρεοκοπία. 

Η ανάλυσή του βασίζεται στο τρομακτικών διαστάσεων διπλό έλλειμμα, ήτοι το δημοσιονομικό και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο μέσα στο 2020 και 2021 αποκτά διαστάσεις (4 τρισ. δολ.) πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμες. Και το οποίο σύμφωνα με τις διαθέσιμες μελέτες αναπόφευκτα θα οδηγήσει είτε σε ένα νομισματικής φύσης νέο υφεσιακό βραχυκύκλωμα, είτε θα προκαλέσει μία ανεξέλεγκτη υποτίμηση του δολαρίου, με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο στην αμερικάνικη όσο και στην διεθνή οικονομία...

Στο παρατιθέμενο διάγραμμα αποτυπώνονται οι εκτιμήσεις της BofA για το διπλό έλλειμμα, χωρίς να έχουν συνυπολογισθεί ακόμα οι επιπτώσεις του νέου πακέτου που έχει εξαγγελθεί. Η επιλογή του τίτλου στο διάγραμμα είναι του ίδιου Michael Hartnett...

insider



Η απάντηση με covid-tax

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει μέχρι στιγμής φέρει μία ολοσχερή ανατροπή της οικονομικής πολιτικής στην Ουάσιγκτον, δρομολογώντας μια χωρίς προηγούμενο επέκταση της κρατικής παρέμβασης στις δημόσιες δαπάνες η οποία αποκτά πρωτοφανείς διαστάσεις 40 χρόνια μετά την Reaganomics με το νέο επιπλέον πακέτο των 2,25 τρισ. δολ. σε έργα υποδομής. 

Και όχι μόνο. Ανατρέπει και το άλλο σκέλος της δημοσιονομικής πολιτικής αυτών των δεκαετιών, εισηγούμενη αύξηση των φόρων στις επιχειρήσεις από 21% σε 28% και μάλιστα με αιχμή την επέκταση αυτού του φόρου στις πολυεθνικές (στο 21%) από όλες τις χώρες με πρόταση που θα συζητηθεί στις 30 Οκτώβρη στο G-20. 

Μία συνάντηση, η οποία εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί σε συνθήκες εκτόνωσης της πανδημίας, αν βέβαια οι εμβολιασμοί μέχρι τότε έχουν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η συνάντηση θα γίνει  υπό την προεδρία του Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία. 

Στη συνάντηση θα συμμετέχει και το IMF, με την επικεφαλής του Οργανισμού κ. Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα να έχει ανακοινώσει ότι πρέπει να εισαχθεί στις χώρες μέλη του IMF ένας φόρος αλληλεγγύης (ανάλογος του covid-tax) στα υψηλά εισοδήματα και στις διασυνοριακής παρουσίας επιχειρήσεις. Αυτό μόλις 2 ημέρες μετά την παρουσίαση του covid-tax από την κα Γέλεν.

Σύμπτωση; Όχι βέβαια και οι δύο ανακοινώσεις έγιναν στην Ουάσιγκτον και μετά από συνεννοήσεις και συμφωνία ενόψει της συνάντησης του G-20.  Μπορεί ένας τέτοιος φόρος να χρηματοδοτήσει τα πρωτοφανή ελλείμματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία; 

Η απάντηση είναι ένα ηχηρό όχι. Αλλά όπως παρατηρούν ορισμένοι αναλυτές στην Ουάσιγκτον είναι ένα βήμα που ίσως μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για μία συνεννόηση σε επίπεδο G-20 που αυτή την στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει. 

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν για ανάκαμψη στις ΗΠΑ μέσα στο 2021 με ρυθμό 6%, ήτοι σε επίπεδα Κίνας, προς το παρόν ο ρυθμός παραγωγής ελλειμμάτων και χρέους από τις ΗΠΑ κινείται με ταχύτητες που υποχρεώνουν αναλυτές, όπως αυτούς της BofA να προειδοποιούν για βηματισμό υπνοβασίας προς την χρεοκοπία... 

Διαβάστε επίσης

ΔΝΤ: Το «φράγμα» των 100 δισ. θα ξεπεράσουν φέτος οι δαπάνες στην Ελλάδα λόγω πανδημίας –  Σύσταση για πιο στοχευμένα μέτρα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider