«Συμφωνία κυρίων» για τους πλειστηριασμούς ζητά η κυβέρνηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Συμφωνία κυρίων» για τους πλειστηριασμούς ζητά η κυβέρνηση

Την άτυπη συνέχιση της άρσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τουλάχιστον ένα χρόνο ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης από τους τραπεζίτες κατά τη συνάντηση τους το μεσημέρι της Τετάρτης.

Μετά τη συνάντη δεν έγιναν δηλώσεις.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση θέλει μια πίστωση χρόνου μέχρι την εφαρμογή των ρυθμίσεων που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, καθώς θα χρειαστούν συνοδευτικές υπουργικές αποφάσεις, εγκύκλιοι και βέβαια αποφάσεις δικαστηρίων για τη προστασία των δανειοληπτών που μπορούν να ευνοηθούν από τις διατάξεις.

Η αντίδραση των τραπεζιτών δεν αναμένεται να είναι αρνητική. Εξάλλου κορυφαία στελέχη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχουν ταχθεί κατά των μαζικών πλειστηριασμών που μπορούν να αποδειχτούν επιζήμιοι για τις τράπεζες.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας είναι κατά της εκκίνησης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας τόσο για «οικονομικούς» όσο και για «κοινωνικούς» λόγους καθώς οι τράπεζες θα έχουν «έχουν εξαιρετικά υψηλό κόστος εφαρμόζοντας τη διαδικασία των πλειστηριασμών και μάλιστα στις σημερινές, πολύ χαμηλές τιμές των ακινήτων. Πέραν του γεγονότος ότι αυτό αποτελεί μία μεγάλη κοινωνική αδικία, προκαλεί και ζημία στις τράπεζες. Αν όλα αυτά τα δεκάδες χιλιάδες ακίνητα περιέλθουν στις τράπεζες, θα εκμηδενιστεί η αξία τους».

Κατά των πλειστηριασμών είχε ταχθεί και η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της τράπεζας την προηγούμενη Τρίτη. «Οι μαζικές κατασχέσεις ακινήτων αντίκεινται στην ισορροπία του τραπεζικού συστήματος. Όσοι έχουν πραγματικό πρόβλημα θα προστατευθούν, αλλά ευνοϊκότερης αντιμετώπισης θα τύχουν και όσοι είναι συνεπείς αλλά λόγω της κρίσης ζορίζονται στην αποπληρωμή», είχε δηλώσει.

Εκτός των πλειστηριασμών στη συνάντηση θα συζητηθεί και η πορεία των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider