Φόρος στο κρασί αντί για ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φόρος στο κρασί αντί για ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, ως ενός από τα ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν την επιβολή του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη από κοινού με τον Υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, σχετικά με τη συμφωνία που «κλείδωσε» με τους θεσμούς.

Επιπλέον, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η αντικατάσταση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση θα προέλθει από την επιβολή τέλους 5 λεπτών ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, από την οποία εκτιμάται ότι το Δημόσιο θα εισπράξει περίπου 300 εκατ. ευρώ. Αναφερόμενος στη συμφωνία, ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι τα σχετικά προαπαιτούμενο θα συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή σήμερα προκειμένου να ψηφιστεί μέχρι το βράδυ της Πέμπτης.

«Η συμφωνία θα καλύπτει τα 48 προαπαιτούμενα αλλά και θέματα σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», είπε ο ΥΠΟΙΚ. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι οι επικεφαλής των Θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι την Παρασκευή και σε συζητήσεις που θα έχει μαζί τους το οικονομικό επιτελείο, θα αποσαφηνιστεί η δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα μέτρα αλλά και τα μέτρα που θα περιληφθούν στην πρώτη αξιολόγηση.

Ερωτηθείς για το θέμα των πλειστηριασμών α’ κατοικίας, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε ότι υιοθετήθηκε ένα διζωνικό σύστημα το οποίο προστατεύει την α’ κατοικία των φτωχών δανειοληπτών. Σε σχέση με τους δανειολήπτες οι οποίοι ανήκουν στη μεσαία τάξη, ο υπουργός εξήγησε ότι ο προσδιορισμός της δόσης θα βασίζεται στην τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου, την οποία ο δανειολήπτης θα πρέπει να καλύπτει μέσω της δόσης που θα καταβάλλει.

Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός, εάν δεν μπορεί ο δανειολήπτης να καλύπτει το δάνειό του, τότε θα αίρεται η προστασία του ακινήτου και ο ίδιος θα παραπέμπεται στην τράπεζα, η οποία θα εφαρμόζει τον κώδικα δεοντολογίας της Τράπεζας Ελλάδος. Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο κ. Τσακαλώτος, σημείωσε ότι υπάρχουν τρεις δικλείδες ασφαλείας για τους δανειολήπτες: η επιδότηση, ο κώδικας δεοντολογίας αλλά και η οικονομική ανάλυση των δανείων. Τόσο ο κ. Τσακαλώτος όσο και ο κ. Σταθάκης ανέφεραν ότι το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων θα διευθετηθεί έως το τέλος του έτους με νέο νομοσχέδιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider