Σύνοδος Κορυφής: Τρίτη ημέρα συζητήσεων με το αδιέξοδο να είναι ορατό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύνοδος Κορυφής: Τρίτη ημέρα συζητήσεων με το αδιέξοδο να είναι ορατό
Συνεχίζονται και για τρίτη ημέρα οι «σκληρές» διαβουλεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής για τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Συνεχίζονται και για τρίτη ημέρα οι διαβουλεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής καθώς οι ηγέτες δεν μπορούν να βρουν τη χρυσή τομή τόσο στο συνολικό μέγεθος του Ταμείο Ανάκαμψης όσο και στην ενότητα για το κράτος Δικαίου.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ κάθονται και πάλι στο τραπέζι το μεσημέρι στην 13:00 ώρα Ελλάδας.

Μετά το χθεσινό «θρίλερ» (Σάββατο) πληροφορίες αναφέρουν πως οι ηγέτες των «Frugal 4» (Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία) οι οποίοι πλέον έχουν άλλο ένα «μέλος στην παρέα τους» την Φινλανδία σε κατ' ιδίαν συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν ζήτησαν μεγαλύτερο «κούρεμα» των επιχορηγήσεων, κάτω δηλαδή από τα 400 δισ. ευρώ, ενώ είναι αμετακίνητοι από τη θέση τους που αφορά το κράτος Δικαίου, ώστε να μπλοκάρουν και να χρονοτριβούν με τα μεταρρυθμιστικά προγράμματα που θα καταθέτουν προς έγκριση κράτη του Νότου.

Μετά τις νέες απαιτήσεις του Βορρά, Μέρκελ και Μακρόν αποχώρησαν μετά μεσάνυχτα, χωρίς να δέχονται μεγαλύτερο «παζάρι».

Τι προηγήθηκε

Με νέα αναθεωρημένη πρόταση προσπάθησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Βορρά - Νότου για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, ο Μισέλ κατέβασε τον πήχη των επιχορηγήσεων στα 450 δισ. ευρώ από 500 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση της Κομισιόν διατηρώντας ωστόσο το συνολικό μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης στα 750 δισ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο η διαφορά των 50 δισ. ευρώ μεταφέρεται στο κομμάτι των δανειοτήσεων ενισχύοντας σε ένα βαθμό τις θέσεις του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και των χωρών που συνασπίζονται στη γραμμή του.

Παράλληλα, μέσω της αναθεωρημένης πρότασης αυξάνονται κατά 100 εκατ. ευρώ τα rebates ανά έτος (επιστροφές) που λαμβάνουν Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία ενώ εισάγει και το «super emergency brake» (αίτημα εντός 3 ημερών από ένα κράτος μέλος ώστε να φέρει το θέμα της σωστής χρήσης των κονδυλιών χωρίς καθυστέρηση, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή στο Ecofin με σκοπό να το «μπλοκάρει»). Η πρόταση εξακολουθεί να προβλέπει ότι το 70% θα διανεμηθεί βάσει των αρχικών κριτηρίων της Κομισιόν, αλλά το υπόλοιπο 30% θα βασίζεται περισσότερο στην ύφεση που θα «χτυπήσει» τα κράτη το 2020. Αυτό φυσικά ευνοεί σε ένα βαθμό τις χώρες που θα καταγράψουν την πιο βαθιά ύφεση το 2020, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Οι ηγέτες των «Frugal 4» (Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία) είδαν θετικά την νέα αναθεωρημένη πρόταση του Σαρλ Μισέλ καθώς αποτελεί ένα καλό δείγμα προς την σωστή κατεύθυνση για περαιτέρω μειώσεις και σκληρότερο «παζάρι».

Αντιδράσεις από τον Όρμπαν

Αδιάλακτος εμφανίστηκε το Σάββατο ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν καθώς πως ανέφερε εκπρόσωπος της κυβέρνησής του διατηρεί στο ακέραιο τη θέση του ότι μόνο οι Ούγγροι θα πρέπει να αποφασίζουν για το πώς θα ξοδέψουν τα χρήματα που λάβει η χώρα τους από την Ευρώπη.

«Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές πολιτικές προϋποθέσεις», ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος σε διεθνή μέσα. Με αυτό τον τρόπο ο Όρμπαν «μπλοκάρει» το μηχανισμό που εισήγαγε ο Μισέλ για το super emergency break.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider