Στουρνάρας: Το Ταμείο Ανάκαμψης αλλάζει τελείως τα δεδομένα στην ευρωζώνη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στουρνάρας: Το Ταμείο Ανάκαμψης αλλάζει τελείως τα δεδομένα στην ευρωζώνη
Aισιόδοξο μήνυμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στέλνει ο κεντρικός τραπεζίτης.

«Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλάζει τελείως τα δεδομένα στην ευρωζώνη και παρέχει μια μεγάλη ευκαιρία στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης της πανδημίας στην οικονομία, ξεκινώντας παράλληλα ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων». Αυτό το μήνυμα στέλνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με δήλωσή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

Κατά την πρώτη δημόσια παρέμβασή του, μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της ανανέωσης της θητείας του για έξι χρόνια, ο κεντρικός τραπεζίτης προσθέτει ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εφόσον υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Κορυφής πρέπει να αξιοποιηθεί από την Ελλάδα για έναν διπλό στόχο: «Να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης της πανδημίας στην οικονομία, αλλά και να ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, το οποίο θα αποτελέσει την πρόταση της χώρας για να απορροφηθούν τα προτεινόμενα, από την ΕΕ, νέα κονδύλια».

Τέλος στέλνει κι ένα αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι οι αγορές αρχίζουν να προεξοφλούν αισιόδοξα σενάρια για την ύφεση στην Ελλάδα μετά και την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας».

Αναλυτικά η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα:

«Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εφόσον τελικά υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Κορυφής, αλλάζει τελείως τα δεδομένα στην ευρωζώνη και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αφενός φέρνει πλησιέστερα την ευρωπαϊκή ενοποίηση, εμποδίζοντας τον οικονομικό κατακερματισμό της ευρωζώνης, ένα πάγιο αίτημα των φιλευρωπαϊστών και υποστηρικτών της μεγαλύτερης ομοσπονδοποίησης.

Αφετέρου, παρέχει στην Ελλάδα μία μεγάλη ευκαιρία να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης της πανδημίας στην οικονομία, αλλά και να ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, το οποίο θα αποτελέσει την πρόταση της χώρας για να απορροφηθούν τα προτεινόμενα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, νέα κονδύλια.

Στο πλαίσιο αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος, με τα έμπειρα στελέχη και τη συσσωρευμένη πείρα που διαθέτει και μέσα στα όρια των αρμοδιοτήτων της, μπορεί να συνδράμει την πολιτεία, ώστε να υλοποιήσει το επόμενο μεγάλο βήμα.

Ήδη οι αγορές αρχίζουν να προεξοφλούν πιο αισιόδοξα σενάρια για την ύφεση στην Ελλάδα, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Τράπεζα της Ελλάδος υιοθετεί πλέον ως βασικό σενάριο ρυθμό ανάπτυξης -6% φέτος και θετικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 5,5% για το 2021».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider