ΓΣΕΕ: Πρόσθετα μέτρα για τους εργαζόμενους σε τουρισμό - επισιτισμό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΓΣΕΕ: Πρόσθετα μέτρα για τους εργαζόμενους σε τουρισμό - επισιτισμό
Η ΓΣΕΕ ζητά την κήρυξη της σύμβασης στον επισιτισμό ως υποχρεωτική.

Πρόσθετα και ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού- επισιτισμού ζητά από την κυβέρνηση η ΓΣΕΕ, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος κλάδος έχει πληγεί τα μέγιστα από την πανδημία του κορονοϊού.

«Η Κυβέρνηση επιβάλλεται να εντάξει άμεσα το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στις ρυθμίσεις που ισχύουν για τα επιδόματα σε ανέργους και μακροχρόνια ανέργους μέχρι την επαναπρόσληψή τους.

Επιτακτική ανάγκη είναι και η κήρυξη της σύμβασης στον επισιτισμό ως υποχρεωτική, μία σύμβαση που έχει υπογραφεί από το Δεκέμβριο του 2019 και αποτελεί τη μεγαλύτερη κλαδική σύμβαση στη χώρα», τονίζει η Συνομοσπονδία.

Υπενθυμίζεται πως η κλαδική σύμβαση στον τουρισμό -επισιτισμό υπεγράφη στις 12 Δεκεμβρίου 2019, αλλά δεν κατέστη υποχρεωτική για λόγους που προβλέπονται στον νέο αναπτυξιακό νόμο (4635/2019).

Η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας για τους εργαζόμενους στον χώρο του επισιτισμού, είναι η μεγαλύτερη κλαδική σύμβαση στον ιδιωτικό τομέα καθώς αφορά 400.000 εργαζόμενους και η πρώτη συλλογική σύμβαση στον κλάδο τα τελευταία 12 χρόνια που είναι προϊόν συμφωνίας μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων (χωρίς τη μεσολάβηση διαιτητικού οργάνου).

Με τη συγκεκριμένη σύμβαση, καλύπτονται για πρώτη φορά και δεκάδες χιλιάδες διανομείς (delivery), οι οποίοι απέκτησαν στοιχειώδη θεσμικά δικαιώματα αλλά και αυξήσεις στους μισθούς τους.

Η ΓΣΕΕ τονίζει πως βρίσκεται στο πλευρό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Τουρισμού και Επισιτισμού και ζήτησε από την Κυβέρνηση να σχεδιάσει την επόμενη μέρα διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες δουλειάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider