Τον «λογαριασμό» της κρίσης του κορονοϊού αρχίζει να καταγράφει το ΓΛΚ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τον «λογαριασμό» της κρίσης του κορονοϊού αρχίζει να καταγράφει το ΓΛΚ
Η κίνηση αυτή εμπεδώνει την διαφάνεια, και καθιστά πιο εύκολο να γνωρίζουμε ποιος θα είναι τελικά ο λογαριασμός της κρίσης.

Σε θέση να δώσει λογαριασμό για όλες τις δαπάνες που πραγματοποίησε προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού θα είναι σε λίγο καιρό η κυβέρνηση.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αρχής γενομένης από τις 27 Απριλίου, θα αρχίσει να συλλέγει στοιχεία από τους φορείς του Δημοσίου για όλες τις δαπάνες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η κίνηση αυτή εμπεδώνει την διαφάνεια, και καθιστά πιο εύκολο να γνωρίζουμε ποιος θα είναι τελικά ο λογαριασμός της κρίσης. Ωστόσο υπάρχει και μία πρόσθετη οικονομική σκοπιμότητα πίσω από αυτή, καθώς η ευρωζώνη έχει αποσαφηνίσει πως οι δαπάνες που εμμέσως ή αμέσως συνδέονται με την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης θα μπορούν να καλύπτονται μη χαμηλότοκα δάνεια που θα παρέχονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) ή και άλλες ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης.

Η εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη «για τη μηνιαία και σωρευτική καταγραφή των δαπανών που σχετίζονται με την ενσκήψασα πανδημία του κορονοϊού, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ορθή και ομοιόμορφη παρακολούθησή τους» αναφέρει πως στις προς καταγραφεί δαπάνες περιλαμβάνονται κυρίως όσες σχετίζονται με τα μέτρα οικονομικής στήριξης φυσικών και νομικών προσώπων που πλήττονται -κοινωνικές ομάδες και επιχειρήσεις- καθώς και με την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ωστόσο, τονίζεται πως θα πρέπει να καταγράφονται όλες οι δαπάνες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από το σύνολο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης ανεξαρτήτως προέλευσης χρηματοδότησης, καθώς και όσες θα πραγματοποιηθούν στο προσεχές διάστημα και θα καλύπτονται από πιστώσεις για δράσεις που σχετίζονται με την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό των Γενικών Κρατικών Δαπανών ή άλλες ήδη εγγεγραμμένες πιστώσεις των φορέων, συμπεριλαμβανομένων και έκτακτων δράσεων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Μηνιαία παρακολούθηση των δαπανών

Με την εγκύκλιο καθιερώνεται διακριτή μηνιαία παρακολούθηση των δαπανών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που αφορούν στο σύνολο των δαπανών που ήδη έγιναν και θα προκύψουν από τη λήψη και υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας και οικονομίας από τον κορονοϊό. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι κατά την πρώτη αποστολή των στοιχείων η εν λόγω καταγραφή δαπανών, θα αφορά σε πληρωμές ή τιμολογήσεις μηνός Μαρτίου 2020 και θα διενεργηθεί μέχρι την 27η Απριλίου 2020 για το σύνολο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Τα στοιχεία που αφορούν πληρωμές φορέων της Κεντρικής Διοίκησης θα αποστέλλονται από τις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικών Υπηρεσιών μέχρι την 15η μέρα κάθε μήνα και θα αφορούν πληρωμές που διενεργήθηκαν από τους φορείς τους κατά τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία που θα αφορούν σε πληρωμές ή τιμολογήσεις από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης θα αποστέλλονται από τις οικονομικές υπηρεσίες τους στις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικών Υπηρεσιών των εποπτευόντων υπουργείων, εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε μήνα και θα αφορούν πληρωμές ή τιμολογήσεις που διενεργήθηκαν από τους φορείς αυτούς κατά τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider