Φορολογικές ελαφρύνσεις εξετάζει η κυβέρνηση ως θεραπεία κατά του κορονοϊού

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορολογικές ελαφρύνσεις εξετάζει η κυβέρνηση ως θεραπεία κατά του κορονοϊού
Η κυβέρνηση στοχεύει να φρενάρει αυτή τη δυσμενή κατάσταση με στοχευμένα μέτρα που θα δρομολογηθούν μέσα στον Απρίλιο και το Μάιο.

Η ανάρρωση της οικονομίας από τις επιπτώσεις του κορονοϊού θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στις μειώσεις φόρων και στην αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.

Σε μηναία βάση το lockdown μειώνει ΑΕΠ κατά 2% περίπου, με το δημοσιονομικό κόστος να είναι στα 6 δισ. ευρώ το μήνα. Η κυβέρνηση στοχεύει να φρενάρει αυτή τη δυσμενή κατάσταση με στοχευμένα μέτρα που θα δρομολογηθούν μέσα στον Απρίλιο και το Μάιο.

Στο τραπέζι βρίσκονται οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό σε κοινοτικά κονδύλια.

Μια από τις εισηγήσεις που εξετάζονται είναι η μείωση του ορίου των ηλεκτρονικών συναλλαγών από το 30% επί του συνολικού πραγματικού εισοδήματος στο 20%, προκειμένου όσοι πολίτες δεν έχουν δυνατότητα να ξοδέψουν να μην επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο στις δηλώσεις που θα υποβάλλουν το επόμενο έτος.

Άλλωστε η απόφαση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών να αυξήσει το όριο των ανέπαφων συναλλαγών με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα από τα 25 στα 50 ευρώ προκειμένου να περιοριστεί η φυσική επαφή για τους καταναλωτές με το πληκτρολόγιο του POS και να αποθαρρυνθεί η χρήση χαρτονομισμάτων και κερμάτων, συμβάλει από μόνη της στην αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων στο 20%

Μια ακόμη παρέμβαση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 24% στο 20% να ισχύσει από το 2020, αντί του 2021. Στη βάση αυτή, συζητείται να υπάρξει ακόμη πιο ευνοϊκό καθεστώς για αποσβέσεις πάγιων στοιχείων για τα νομικά πρόσωπα. Στο ίδιο πακέτο παρεμβάσεων εξετάζεται και η μεγαλύτερη μείωση των εισφορών από το τρέχον έτος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους.

Πέραν των γενικών παρεμβάσεων η κυβέρνηση εξετάζει και ειδικές παρεμβάσεις σε κλάδους όπως ο τουρισμός, η εστίαση και οι μεταφορές. Στη βάση αυτή έχει πέσει στο τραπέζι η μείωση του ΦΠΑ στις αερομεταφορές, καθώς και η μείωση των πάσης φύσεως τελών που επιβάλλονται στις μεταφορές. Ακόμη, εξετάζεται Η μείωση ή κατάργηση του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία, καθώς και η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 6%. Τέλος, συζητείται η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider