«Δύο πράγματα θα γίνουν το επόμενο διάστημα, διεύρυνση της παραμέτρου με τη μορφή κωδικού αριθμού δραστηριότητας και στη συνέχεια εξατομικευμένη αντιμετώπιση επιχειρήσεων. 

«Σταδιακά αυτοί που αδικούνται περισσότερο στην πρώτη φάση θα ενισχύονται περισσότερο στη δεύτερη».

Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο Μega για τα μέτρα που ελήφθησαν προκειμένου να στηριχθεί η ελληνική οικονομία.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην πλατφόρμα όπου οι δικαιούχοι θα κάνουν αίτηση για το επίδομα των 800 ευρώ, η οποία και έχει ανοίξει και αποκάλυψε πως στην πορεία το υπουργείο θα προβεί σε διεύρυνση αυτών που εντάσσονται στη ρύθμιση.

Παράλληλα, τόνισε ότι το νέο μέτρο εξατομικευμένης αντιμετώπισης θα ισχύσει από τις επόμενες μέρες και θα γίνει η κατάλληλη πληροφόρηση σε εκείνους που θέλουν να προβούν σε νέα αίτηση εξατομίκευσης. 

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να προστεθούν στη λίστα των ΚΑΔ μερικοί ακόμα, μέχρι να οριστεί πλήρως το μέτρο της εξατομίκευσης.

Στο χθεσινό Εurogroup έγινε λόγος για μια πρώτη πρόσθετη απόφαση για ενεργοποίηση του ESM με ένα αρχικό ποσό 2% του ΑΕΠ (4 δις για Ελλάδα), σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, το οποίο είναι ένα βήμα από τα πολλά που θα ακολουθήσουν, γιατί θα χρειαστούν για τις οικονομίες ολόκληρης της Ευρώπης.

Ωστόσο, το ποσό αυτό δε γνωρίζει πώς θα αξιοποιηθεί, καθώς υπάρχουν άγνωστες βασικές παράμετροι του προβλήματος, άγνωστες παράπλευρες απώλειες και παρενέργειες στην παγκόσμια οικονομία.

Το κρίσιμο ερώτημα πάντως είναι πόσο καιρό θα διαρκέσουν τα lock down στις χώρες που έχουν επιβληθεί, τι εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν για να απαλυνθούν οι επιπτώσεις στην οικονομία και τι θα συμβαίνει όταν θα ολοκληρώνεται η εποχικότητα του ιού.

«Να το αντιμετωπίσουμε σαν ένα προσωρινό φαινόμενο και όχι μόνιμο», τόνισε ο υφυπουργός.