Χάθηκε τον Ιανουάριο ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα – Οι λόγοι

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χάθηκε τον Ιανουάριο ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα – Οι λόγοι
Τα καθαρά έσοδα του Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,915 δισ. ευρώ και υστέρησαν κατά 644 εκατ. ευρώ λόγω των μικρότερων εσόδων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Απόκλιση 771 εκατ. ευρώ κατέγραψε τον Ιανουάριο ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που οφείλεται κυρίως στην υστέρηση των μη φορολογικών εσόδων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης παρουσίασε σήμερα σε δημοσιογράφους την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο 2020.

Από τα στοιχεία προκύπτει πως το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 498 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο 2020, έναντι στόχου 1,269 δισ. ευρώ. Η υστέρηση αυτή αποδίδεται στο ότι τα καθαρά έσοδα ήταν μειωμένα κατά 743 εκατ. ευρώ έναντι των αρχικά εκτιμώμενων και οι δαπάνες αυξημένες κατά 232 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων.

Τα καθαρά έσοδα του Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,915 δισ. ευρώ και υστέρησαν κατά 644 εκατ. ευρώ λόγω των μικρότερων εσόδων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Πρέπει να σημειωθεί πως τα φορολογικά έσοδα πήγαν καλά τον Ιανουάριο, καθώς οι εισπράξεις υπερέβησαν οριακά τον στόχο και διαμορφώθηκαν σε 4,055 δισ. ευρώ.

Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 4,681 δισ. ευρώ και επιβαρύνθηκαν πρόσθετα κατά 232 εκατ. ευρώ από αυξημένες δαπάνες τόκων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών κατέβαλε τον Ιανουάριο τους τόκους για το ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας. Παράλληλα, υπέρβαση κατά 98 εκατ. ευρώ εμφάνισαν οι επιστροφές φόρων που ανήλθαν σε 348 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider