Προσφορές 18,8 δισ. ευρώ συγκέντρωσε το 15ετές ομόλογο

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσφορές 18,8 δισ. ευρώ συγκέντρωσε το 15ετές ομόλογο
Από το ομόλογο λήξης στις 4 Φεβρουαρίου του 2035 το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, να κυμαίνεται μεταξύ 1,87% και 1,90%.

Απόλυτα επιτυχής κρίνεται η έκδοση 15ετούς ομολόγου για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού δημοσίου, καθώς συγκέντρωσε προσφορές ύψους 18,8 δισ. ευρώ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι επενδυτές προσέφεραν στην Ελλάδα 7,5 φορές περισσότερα από όσα ζητούσε να δανειστεί.

Το τελικό επιτόκιο της έκδοσης του 15ετούς ομολόγου, αλλά και το σε ποιους επενδυτές κατέληξε, θα γίνει γνωστό στις 6 το απόγευμα της Τρίτης.

Πέριξ του 1,87% και 1,90% το επιτόκιο

Τελικά από το ομόλογο λήξης στις 4 Φεβρουαρίου του 2035 το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο σύμφωνα με τραπεζικές πηγές να κυμαίνεται μεταξύ 1,87% και 1,90% (το pricing και το allocation θα ολοκληρωθεί στις 6 ώρα Ελλάδος).

Η μεγάλη ζήτηση που συγκέντρωσε η έκδοση του 15ετούς ομολόγου αναδείχθηκε από δημοσίευμα των Financial Times, όπου φιλοξενούνται δηλώσεις του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρη Τσάκωνα.

Σύμφωνα με το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, η χώρα έχει ήδη καλυμμένες τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τη φετινή χρονιά και η σημερινή έκδοση θα μειώσει την εξάρτηση της Ελλάδος από βραχυπρόθεσμο χρέος (έντοκα γραμμάτια). «Στέλνει στις αγορές το μήνυμα «ναι μπορούμε»», είπε ο κ. Τσάκωνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider