«Κληρώνει» σήμερα για την αναβάθμιση της Ελλάδας

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κληρώνει» σήμερα για την αναβάθμιση της Ελλάδας
Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς χαρακτηρίζουν στο insider.gr «ντέρμπι» τη σημερινή αναβάθμιση, καθώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Στον οίκο αξιολόγησης Fitch είναι στραμμένο σήμερα το βλέμμα αξιωματούχων και αναλυτών, εν αναμονή της κρίσιμης απόφασης για περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας.

Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς χαρακτηρίζουν στο insider.gr «ντέρμπι» τη σημερινή αναβάθμιση, καθώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Στην τελευταία απόφαση που έλαβε η S&P’s για τη χώρα μας στις 25 Οκτωβρίου, «έδειχνε» ως κύριους παράγοντες αναβάθμισης του αξιόχρεου τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και τη σημαντική απομείωση των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Και στα δύο αυτά μέτωπα, εκτιμούν οι αναλυτές, η χώρα έχει να δείξει σημαντική πρόοδο, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παίρνει μόλις εχθές στο Νταβός τα «εύσημα» από τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκέλα Μέρκελ ως «πρωθυπουργός που εφαρμόζει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και τις τράπεζες να έχουν μπει πλέον σε δυναμική τροχιά εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου τους με σχέδια μετασχηματισμού και φιλόδοξες δεσμεύσεις για πώληση των NPEs.

Μια αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης κατά μία βαθμίδα, στις αρχές μάλιστα του έτους, στρώνει τον δρόμο για ταχεία αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της χώρας στα μάτια των διεθνών επενδυτών. Το γεγονός ότι η Ελλάδα υπολείπεται κατά τρεις βαθμίδες του investment grade αποτελεί σοβαρό «αγκάθι» για την επιστροφή στην κανονικότητα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον αποκλεισμό από τη φθηνή ρευστότητα (QE) της ΕΚΤ, αλλά και τη δυσχέρεια στην έγκριση του σχεδίου «Ηρακλή» για τις τράπεζες από τη Φρανκφούρτη με βιώσιμους όρους.

Εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, αναμένονται δύο ακόμη αποφάσεις για το αξιόχρεο της χώρας από τους διεθνείς οίκους και συγκεκριμένα:

• 24 Απριλίου: Απόφαση των Standard & Poor’s και DBRS
• 8 Μαΐου: Moody's Ratings

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider