DBRS: Αναβάθμισε σε θετικό το outlook της ελληνικής οικoνομίας - Διατηρεί το BB (low)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικό το outlook της ελληνικής οικoνομίας - Διατηρεί το BB (low)
Ο οίκος DBRS διατήρησε την αξιολόγηση για το αξιόχρεο της χώρας στο BB (low).

Σε αναβάθμιση του outlook για την ελληνική οικονομία από σταθερό σε θετικό προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης DBRS την Παρασκευή, διατηρώντας ωστόσο την αξιολόγηση για το αξιόχρεο της χώρας στο BB (low).

Με την σημερινή αξιολόγηση ο οίκος DBRS κλείνει μια σειρά αξιολογήσεων για την ελληνική οικονομία στο τρέχον έτος.

Την προηγούμενη παρασκευή ο οίκος Standard and Poor's αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ-, διατηρώντας θετικό outlook στην αξιολόγηση. Η αναβάθμιση από την S&P έφερε την Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στο πολυπόθητο investment grade, επιταχύνοντας τις διαδικασίες εισόδου της χώρας στο ραντάρ των επενδυτών, ενώ ανοίγει τον δρόμο για ένταξη της Ελλάδας στο νέο γύρο QE της ΕΚΤ. Η αναβάθμιση αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η DBRS σημειώνει ότι θα υπάρξει αναβάθμιση του ελληνικού rating αν συνεχιστεί η ευθυγράμμιση με τη μεταμνημονιακή εποπτεία, η εφαρμογή δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν τη μελλοντική ανάπτυξη, αν συνεχιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στις αγορές και οι βελτιώσεις στην "υγεία" των τραπεζών.

Tι αναφέρει ο οίκος DBRS

  • Κυβέρνηση

Ο οίκος αξιολογησης επισημαίνει πως η υπάρχει μονοκομματική κυβέρνηση μετά από σχεδόν 10 χρόνια και στη Νέα Δημοκρατία έχει δοθεί ισχυρή εντολή να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, ενώ θετική είναι και η αποσύνδεση της επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με τις πρόωρες εκλογές, κάτι που αυξάνει τη σταθερότητα της κυβέρνησης.

  • Χρέος - Οικονομία - Πλεονάσματα

Σχετικά με το δείκτη του χρέους προς το ΑΕΠ η DBRS αναφέρει πως αναμένεται να υποχωρήσει φέτος στο 173,3% από 181,1% το 2018 και αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω στο 167,8% το 2020, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις. Το χρέος παραμένει πολύ υψηλό, ωστόσο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ελέγχουν περίπου το 70%, έχει πολύ μεγάλο ορίζοντα ωρίμανσης, ενώ και τα κόστη χρηματοδότησής του είναι πολύ χαμηλά.

Επιπλέον, η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην πρόσβασή της στις αγορές μιας και πρόσφατα άντλησε 1,5 δισ. μέσω του 10ετούς που ήταν σε ιστορικά χαμηλό επιτόκιο. Η DBRS εκτιμά ότι η υλοποίηση φιλοαναπτυξιακών πολιτικών, ενώ διατηρείται η δημοσιονομική πειθαρχία, καθώς και η διατήρηση ενός μαξιλαριού ρευστότητας περίπου στα 30 δισ. ευρώ, ενισχύουν τις προσπάθειες της χώρας να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Ο οίκος τονίζει πως η ελληνική οικονομία διατηρείται σε αναπτυξιακή τροχιά για τρίτο συνεχές έτος. Η άνοδος του ΑΕΠ επιταχύνθηκε στο 1,9% το 2018 κυρίως λόγω ισχυρότερων εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης. Μετά από ένα αδύναμο πρώτο τρίμηνο, η οικονομία ανέβασε ταχύτητα το δεύτερο τρίμηνο φέτος, με άνοδο 1,9%. Οι δείκτες οικονομικού κλίματος είναι σε πολυετή υψηλά και η πραγματική άνοδος του ΑΕΠ αναμένεται να κινηθεί στο 2% το 2019 και στο 2,8% το 2020 σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης.

Για τα πλεονάσματα ο οίκος αξιολόγησης τονίζει πως η Ελλάδα προχώρησε σε μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή με την βελτίωση σε ότι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα να υπερβαίνει τις 11 ποσοστιαίες μονάδες βάσης έως το 2018. Η DBRS επισημαίνει πως η Ελλάδα το 2018 πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 4,3% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από το 3,5% που ήταν ο στόχος εξαιτίας στα υψηλότερα των αναμενόμενων έσοδα και την υποεκτέλεση των δαπανών του προϋπολογισμού.

Στο προϋπολογισμό του 2020 οι ελληνικες αρχές προβλέπουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% για το 2019 και 3,6% για το 2020, πάνω δηλαδή από το στόχο. Ο οίκος κάνει αναφορά στα δημοσιονομικά μέτρα που περιλαμβάνουν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και των συντελεστών στην φορολογία εταιριών και φυσικών προσώπων.

Παράλληλα σημειώνει πως αρκετές μεταρρυθμίσεις εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων προσαρμογής και είχαν ως αποτέλεσμα τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος κα την βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης. Η πρόοδος στις ιδιωτικοποιήσεις είναι ορατή, τονίζει, στην πορεία της επένδυσης στο Ελληνικό, καθώς αίρονται τα γραφειοκρατικά προβλήματα.

Ο οίκος εκτιμά ότι η δέσμευση για ατζέντα δομικών μεταρρυθμίσεων βοηθά στο να περιοριστούν τα ρίσκα σε ότι αφορά την δημοσιονομική εικόνα και να προστατευτεί η Ελλάδα από δυνητικά δημοσιονομικά σοκ.

  • Τράπεζες - Σχέδιο «Ηρακλής»

Η καναδική DBRS αναφέρει πως το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, στο 43,6% του συνόλου των χορηγήσεων (75 δισ. ευρώ) και παραμένει μια μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα. Ωστόστο ο οίκος αναφέρει πως η τάση είναι καθοδική με μείωση πάνω από 30 δισ. ευρώ από τον Μάρτιο του 2016.

Η DBRS επικεντρώνεται και στην έγκριση του «σχεδίου Ηρακλής» που στοχεύει στην επιτάχυνση της μείωση των NPEs και εκτιμά ότι μπορεί να ενισχύσει τους ισολογισμούς των τραπεζών βοηθώντας παράλληλα στην παροχή πιστώσεων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η εφαρμογή του σχεδίου θα στηρίξει τις προσπάθειες του τραπεζικού συστήματος να διορθώσουν τους ισολογισμούς τους.

Μετά από χρόνια μεγάλων ελλειμμάτων το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες. Το 2018 ήταν 2,9% του ΑΕΠ από 1,7% το 2017. Αυτό, υποστηρίζει ο οίκος εν μέρει οφείλεται στην αδυναμία σε ότι αφορά την ισορροπία στα αγαθά, η οποία εν μέρει αντισταθμίστηκε από τη βελτίωση στο ισοζύγιο υπηρεσιών. Η ισχυρή επίδοση του κλάδου των υπηρεσιών αποδίδεται στον τουρισμό με τις αφίξεις να σημειώνουν άνοδο σχεδόν 20% μεταξύ 2016-18.

Συνολικά οι ελληνικές εξαγωγές έχουν αυξηθεί σημαντικά εξαιτίας της βελτίωσης στην ανταγωνιστικότητα. Ωστόσο οι καθαρές υποχρεώσεις προς το εξωτερικό παραμένουν υψηλές, στο 143,8% του ΑΕΠ, υψηλότερα δηλαδή του 88,8% του ΑΕΠ το 2011, αντανακλώντας κυρίως το εξωτερικό δημόσιο χρέος. Αναμένεται ότι θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα εξαιτίας του μεγάλου βάθους σε ότι αφορά τις ωριμάνσεις στις πληρωμές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider