Eurogroup την Τρίτη του Πάσχα «βλέπουν» οι Βρυξέλλες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurogroup την Τρίτη του Πάσχα «βλέπουν» οι Βρυξέλλες

Την προσεχή Τρίτη πιθανολογείται ότι θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές της Κομισιόν στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, έντονη είναι η ενόχληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εξαιρετικά άκαμπτες θέσεις του ΔΝΤ σε σχέση με τα ελληνικά δημοσιονομικά ζητήματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ενόχληση διατυπώθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων στην οποία μίλησε για το θέμα και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker. Οι ίδιες πηγές θεωρούν γεφυρώσιμες τις διαφορές με το ΔΝΤ.

O Jean-Claude Juncker διαμήνυε από το Σώμα των Επιτρόπων ότι το αίτημα του ΔΝΤ για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι παράλογο και αντισυνταγματικό και «ότι καμία δημοκρατική Βουλή ανά τον κόσμο δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων (ex ante) μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν αργότερα».

Χτυπώντας το χέρι του στο τραπέζι κατά τη συνεδρίαση του Σώματος των Επιτρόπων που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα εντός της ημέρας, ο πρόεδρος της Κομισιόν άσκησε κριτική και στη στάση του ΔΝΤ, λέγοντας ότι πολλές φορές στο παρελθόν έχει επιτεθεί στην Ευρωζώνη.

Ο Juncker φέρεται να είπε ότι έχουμε φτάσει στο 95% της συμφωνίας και πρέπει να φτάσουμε πάρα πολύ γρήγορα στο 100% της συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής της Κομισιόν θα συνομιλήσει τηλεφωνικά στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης με τον Αλέξη Τσίπρα προμειμένου να αξιολογηθεί η τρέχουσα κατάσταση. Ο Juncker επιμένει για άμεση λύση στο θέμα των προληπτικών μέτρων, η οποία θα είναι κοινά αποδεκτή από όλες τις πλευρές και θα οδηγήσει σε ένα γρήγορο Eurogroup.

Την ίδια ώρα, η κ. Mogherini διαβεβαιώνει ότι η Κομισιόν συνεχίζει τη γόνιμη συνεργασία της με όλους τους Θεσμούς και τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.

Παραπέμποντας στις δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομίας της ΕΕ, Pierre Moscovici, την περασμένη εβδομάδα στο Eurogroup στο Άμστερνταμ, η ίδια τόνισε ότι η Κομισιόν θεωρεί πως η συμφωνία είναι κοντά και μπορεί να κλείσει σύντομα.

Εξάλλου, Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα με στόχο τη συνέχιση των συνομιλιών. «Οι επικεφαλής δεν έχουν εντολή να φύγουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος, μην αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο σύντομης διακοπής των διαπραγματεύσεων λόγω Πάσχα. Σε κάθε περίπτωση στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι η αναβολή του Eurogroup δεν είναι κάτι «δραματικό», δεδομένου ότι το διάστημα των συνομιλιών στην Αθήνα, μετά το Eurogroup στο Άμστερνταμ ήταν πολύ μικρό.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, υπάρχει σε γενικές γραμμές συμφωνία στο συνολικό πακέτο μέτρων (3% του ΑΕΠ), ωστόσο «χρειάζεται ακόμη κάποιος χρόνος» για συμφωνία στο πακέτο των εφεδρικών μέτρων, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2018. Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε πρόοδος στο θέμα των εφεδρικών μέτρων, ωστόσο τόνιζαν ότι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των διαφόρων πλευρών και μεταξύ των κρατών-μελών για το πώς θα πρέπει να νομοθετηθούν τα μέτρα αυτά και πόσο συγκεκριμένα πρέπει να είναι.

Moscovici: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία

Την εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές και ότι δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε σα να έχει προκύψει νέα κρίση, εξέφρασε ο Επίτροπος της Κομισιόν, Pierre Moscovici. Απαντώντας την Τετάρτη στην τοποθέτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκου κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο κ. Moscovici ανέφερε ότι: «Για την Ελλάδα, επειδή ετέθη το θέμα, κατά τη γνώμη μου και κατά τη γνώμη της Κομισιόν, είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία. Υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να γίνουν. Αλλά ήδη έχουν γίνει πολλά. Δεν πρέπει να κάνουμε σα να έχει προκύψει νέα κρίση η οποία μπορεί να ξεσπάσει, ενώ έχει υπάρξει μεγάλη προσέγγιση στον καθορισμό των αναγκαίων μέτρων, των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και έχω κάθε ελπίδα ότι θα καταλήξουμε σύντομα σε αυτή τη συμφωνία. Αυτό τουλάχιστον προσπαθεί να επιτύχει η Κομισιόν με πολύ αποφασιστικότητα. Θα εργαστούμε για το θέμα αυτό με πολλή ψυχραιμία, αντικειμενικότητα και βούληση. Βούληση από κοινού θα έλεγα, ώστε η Ελλάδα να κάνει μεταρρυθμίσεις και ενισχυμένη να επανέλθει στην ανάπτυξη, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, όπου, φυσικά, το Σχέδιο Juncker και η δραστηριότητα της ΕτΕπ, είναι βασικής σημασίας».

Ο κ. Παπαδημούλης από την πλευρά του, ανέφερε ότι «η Κομισιόν να παίξει ενεργότερο ρόλο ώστε οι εξωπραγματικές απαιτήσεις του ΔΝΤ να μην επιτρέψουν να ξαναζήσουμε την περιπέτεια του τελευταίου καλοκαιριού».

Ακόμη, ανέφερε ότι η εμμονή σε μια τυφλή, δογματική λιτότητα βλάπτει και την οικονομία και τη δημοκρατία αλλά και την κοινωνική και περιφερειακή συνοχή. Και χρειάζεται πιο αποτελεσματική και συνδυασμένη δράση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του «Ταμείου Juncker» και των ιδιωτικών κεφαλαίων και των διαρθρωτικών κονδυλίων, για μία ισχυρότερη στροφή στην ανάπτυξη.

Τέλος, σημείωσε ότι «το τελευταίο που χρειάζεται αυτήν την ώρα η Ευρώπη είναι αστάθεια ή αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα. Γι' αυτό και σας καλώ η Κομισιόν να παίξει ενεργότερο ρόλο έτσι ώστε οι εξωπραγματικές απαιτήσεις του ΔΝΤ, που απειλούν με αστάθεια το ΝΑ άκρο της Ευρώπης, να μην επιτρέψουν να ξαναζήσουμε την περιπέτεια του τελευταίου καλοκαιριού».

Γεροβασίλη: Μέσα στις επόμενες ημέρες το Eurogroup

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι Eurogroup θα καθοριστεί με συγκεκριμένη ημερομηνία τις επόμενες μέρες. Έχουμε όλους τους λόγους να είμαστε σίγουροι, να πιστεύουμε ότι τις επόμενες μέρες θα συγκληθεί το Eurogroup», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, και σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξελέγη πρόσφατα με ορίζοντα τετραετίας.

Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι «όλα δείχνουν ότι η διάθεση όλων των θεσμών είναι να προχωρήσουμε προς το συμφέρον όχι μόνο του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικονομίας, αλλά προς το συμφέρον όλων, να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση και είμαστε πεισμένοι πως όλα όσα λέγονται επισήμως αποτυπώνουν αυτή τη διάθεση». Επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός ήταν σαφής -και στη συνομιλία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk- ότι θα ζητηθεί η σύνοδος κορυφής εφόσον δεν οριστεί Eurogroup.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider