Οριστικό τέλος από το ΣτΕ στην επαναχορήγηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οριστικό τέλος από το ΣτΕ στην επαναχορήγηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο
Θα επηρεάσει και τις δύο επικείμενες αποφάσεις για τις περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και τις περικοπές των Δώρων στους συνταξιούχους.

Τέλος τα Δώρα για τους 600.000 δημοσίους υπαλλήλους, καθώς χθες η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου δέχτηκε αμετάκλητα ότι οι μνημονιακές διατάξεις που τα κατήργησαν, είναι νόμιμες και συνταγματικές.

Μάλιστα, ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως η απόφαση αυτή θα επηρεάσει και τις δύο επικείμενες αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, που αφορούν τις περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και τις περικοπές των Δώρων στους συνταξιούχους.

Με δέκα αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν χθες (υπ’αριθ. 1307-1316/2019), η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε αμετάκλητα ότι οι εν ενεργεία μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν δικαιούνται να λαμβάνουν Δώρο Χριστουγέννων, Δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας.

Στην ουσία, οι αποφάσεις αυτές της Ολομέλειας του ΣτΕ ανέτρεψαν ισάριθμες (υπ’αριθ. 2626-2635/2018) αποφάσεις που είχε εκδώσει το ΣΤ’ Τμήμα του, οι οποίες είχαν κρίνει ότι οι περικοπές των Δώρων-επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και στις απορρέουσες από αυτά αρχές τής ισότητας και της αναλογικότητας.

Ανατρέποντας το σκεπτικό αυτό και προτάσσοντας αυστηρώς δημοσιονομικά κριτήρια, η Ολομέλεια κατέληξε ότι τα Δώρα-επιδόματα, που για δεκαετίες λάμβαναν οι εν ενεργεία μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν πρέπει εφεξής να καταβάλλονται.

«Ενώ το πολιτικό προσωπικό της χώρας πανηγυρίζει σε διάφορους τόνους, εμπαίζοντας τον πολύπαθο λαό μας, ότι δήθεν από τον Αύγουστο του 2018 έχουμε εξέλθει από τα Μνημόνια, με τις σημερινές αποφάσεις της η Ολομέλεια του ΣτΕ στέλνει μήνυμα ότι οι μνημονιακές πολιτικές, που κατήργησαν ή περιόρισαν κοινωνικά δικαιώματα και κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα, θα συνεχίσουν να ισχύουν», τονίζει η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους.

Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη για τον Δημόσιο Τομέα θα επηρεάσει και την έκβαση των εκκρεμών υποθέσεων ενώπιον του ΣτΕ επί του αντίστοιχου ζητήματος για την καταβολή Δώρων και επιδομάτων στους συνταξιούχους.

Εξίσου θα επηρεάσει και την πολυαναμενόμενη απόφαση του περιορισμού/περικοπής των κύριων και επικουρικών συντάξεων βάσει διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου και του β’ Μνημονίου.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ, παρά την αρνητική αυτή δικαστική εξέλιξη, τόνιζει σε ανακοίνωσή της πως θα συνεχίζει να υπεραμύνεται των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των των συνταξιούχων, ενώ και η ΑΔΕΔΥ έχει αντιδράσει έντονα στην απόφαση του ΣτΕ για τα δώρα, υποστηρίζοντας πως θα συνεχίσει να διεκδικεί με όλα τα συνδικαλιστικά μέσα τη χορήγησή τους από την Κυβέρνηση, μέχρι να τα επανανομοθετήσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider