Μεταφορά 3.947 υποθέσεων του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεταφορά 3.947 υποθέσεων του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ

Τη μεταφορά 3.947 φορολογικών υποθέσεων από την Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προβλέπει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη. Από τις 3.947 υποθέσεις οι 1.196 υποθέσεις προτάθηκαν από τον Οικονομικό Εισαγγελέα ως ειδικού ενδιαφέροντος και αναμένεται να λάβουν προτεραιότητα.

Σημειώνεται πως το νέο Μνημόνιο προβλέπει τη μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων που άπτονται φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων από το ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Ακόμη, προβλέπει την επιλογή και μεταφορά τουλάχιστον 3.500 υποθέσεων, από την Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Εξ αρχής είχε αποσαφηνισθεί πως ο αριθμός των μεταφερόμενων υποθέσεων προτεραιότητας δεν μπορεί να υπερβεί τις 4.020.

Τελικά αυτές οι υποθέσεις διαμορφώθηκαν σε 3.947 και τα φυσικά και μαγνητικά αρχεία τους που εκκρεμούν στα δικαστήρια ή τηρούνται στο ΣΔΟΕ θα μεταφερθούν άμεσα στη ΓΓΔΕ.

Οι υποθέσεις του ΣΔΟΕ θα καταγραφούν με ειδικό τρόπο και θα γίνει επιτροπή από τους εμπλεκόμενους, δηλαδή ΓΓΔΕ, ΣΔΟΕ, υπουργείο Οικονομικών, υπουργείο Διαφθοράς, για την επιλογή. Οι δε Οικονομικοί Εισαγγελείς θα αποφασίζουν από ποια υπηρεσία θα εκτελούνται οι εισαγγελικές παραγγελίες.

Όσον αφορά στις υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί εκθέσεις ελέγχου, αλλά δεν έχουν προχωρήσει οι καταλογιστικές πράξεις στη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση, θα θεωρούνται απλώς δελτία πληροφοριών, τα οποία θα αξιοποιηθούν αναλόγως από την Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων. Οι υπόλοιπες εκκρεμότητες που θα προκύψουν από τις προαναφερθείσες αλλαγές θα αντιμετωπιστούν με νομοθετικές ρυθμίσεις.

Το ΣΔΟΕ θα εξακολουθεί να λειτούργει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με αντικείμενο το οικονομικό έγκλημα, τα όπλα, τα ναρκωτικά, τους διαχειριστικούς ελέγχους, θέματα απάτης και τήρηση της κοινοτικής νομοθεσίας.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση προχώρησε ήδη στην κατάργηση των 500 από το σύνολο των 730 οργανικών θέσεων του ΣΔΟΕ, μεταφέροντας το προσωπικό στην ΓΓΔΕ. Με την κάλυψη των θέσεων αυτών με προσωπικό που υπηρετεί σε υπηρεσίες του ΣΔΟΕ οι θεσμοί πέτυχαν να μην μεταβληθεί το ανώτατο όριο στελέχωσης του υπουργείου Οικονομικών και να εξοικονομηθούν 8,1 εκατ. ευρώ.

Θανάσης Κουκάκης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider