Moody’s: Ευνοϊκοί οι όροι για τα νέα TLTROs – Θα ωφεληθούν οι τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moody’s: Ευνοϊκοί οι όροι για τα νέα TLTROs – Θα ωφεληθούν οι τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου
Oι όροι που συνοδεύουν τα νέα προγράμματα χορήγησης φθηνών δανείων παραμένουν εξαιρετικά ευνοϊκοί σε σύγκριση με εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, σχολιάζει ο αντιπρόεδρος της Moody’s.

Θετικούς για τις τράπεζες της Ευρωζώνης – κυρίως για τις τράπεζες του Νότου – χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, τους όρους που ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη χορήγηση φθηνών δανείων (TLTRO) προς τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα.

«Οι όροι που θα συνοδεύουν ένα νέο πρόγραμμα χορήγησης φθηνών δανείων (TLTRO) κρίνονται θετικοί για τις ευρωπαϊκές τράπεζες», δηλώνει ο Fabio Ianno, αντιπρόεδρος του οίκου αξιολόγησης Moody’s.

Όπως επισημαίνει, παρά τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές, οι όροι που συνοδεύουν τα νέα προγράμματα χορήγησης φθηνών δανείων παραμένουν εξαιρετικά ευνοϊκοί σε σύγκριση με εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Αυτό, συνεχίζει ο αντιπρόεδρος του οίκου Moody’s, αφορά κυρίως στις τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες βασίζονται κατά κύριο λόγο στην ΕΚΤ για να αντλήσουν χρηματοδότηση και είναι εκείνες που βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλότερα κόστη δανεισμού, έναντι των τραπεζών του ευρωπαϊκού Βορρά.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε χθες ότι το επιτόκιο κάθε πράξης θα οριστεί σε επίπεδο κατά 10 μονάδες βάσης υψηλότερο από το μέσο επιτόκιο που θα εφαρμόζεται στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος. Για τράπεζες με αποδεκτές καθαρές χορηγήσεις οι οποίες υπερβαίνουν ένα επίπεδο αναφοράς, το επιτόκιο που θα εφαρμόζεται θα είναι χαμηλότερο, μπορεί μάλιστα να είναι εξίσου χαμηλό με το μέσο επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων όπως θα διαμορφωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της πράξης, προσαυξημένο κατά 10 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider