Πλειστηριασμοί: Στο 20% μειώνει τον πήχη προστασίας το ΔΝΤ

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλειστηριασμοί: Στο 20% μειώνει τον πήχη προστασίας το ΔΝΤ

Φωτιά στη διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση βάζουν οι δανειστές, οι οποίοι κατεβάζουν τον πήχη της προστασίας απο τους πλειστηριασμούς στο 25% των δανειοληπτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των θεσμών - και κυρίως το ΔΝΤ – πιέζουν συστηματικά προκειμένου το λεγόμενο δίχτυ προστασίας από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας που θα ισχύσει από το 2106 να καλύπτει μόνο το 25% των δανειοληπτών. Αντίθετα οι προτάσεις (εισοδηματικά κριτήρια, αξία ακινήτου) που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος στο Eurogroup της Δευτέρας κάλυπταν το 65% των δανειοληπτών.

Η συμβιβαστική πρόταση η οποία βρίσκεται στο τραπέζι του διαλόγου που ξεκίνησε με τους εκπροσώπους των θεσμών το απόγευμα της Τετάρτης στο Hilton καλύπτει σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες παραδοχές μόνο το 30% των δανειοληπτών που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο.

Η προσπάθεια να γεφυρωθούν οι απόψεις που κατέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάλλοντας πρόταση που κάλυπτε το 55% των δανειοληπτών, φαίνεται ότι απορρίφθηκε από τους δανειστές ως υπερβολικά γενναιόδωρη. Ενδεικτικό των πιέσεων που ασκούνται αυτή τη στιγμή στην ελληνική κυβέρνηση για το κοινωνικά ευαίσθητο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, είναι η πρόταση που κόμισε στο διάλογο η εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών μετά από μία μεταβατική περιόδο κατά την οποία θα απολαμβάνει της προστασίας μόνο το 20% των δανειοληπτών.

Οι δανειστές με αιχμή του δόρατος την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η οποία κινείται επί ξηρού ακμής επιχειρούν να κάμψουν τις αντιστάσεις της κυβέρνησης στο θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

Από τις επαφές που έχουν τραπεζικά στελέχη με μεγάλους θεσμικούς επενδυτές διαφαίνεται η απροθυμία τους να τοποθετηθούν στις αυξήσεις κεφαλαίου αν προηγούμενως δεν κλείσει η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές. Η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι αναγκαία προκειμένου το Ελληνικό Δημόσιο να μπορέσει να συμμετάσχει με περίπου 8 δισ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Eθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς).

Επιπροσθέτως εκτιμάται ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλα 2 δισ. ευρώ προκειμένου να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση ή την εκκαθάριση (resolution) τεσσάρων ακόμη μικρότερων τραπεζών. Πρώτες στον κατάλογο αυτό είναι η Τράπεζα Αττικής για την οποία έχουν διαπιστωθεί κεφαλαιακές ανάγκες 1,022 δισ. ευρώ από το τέστ αντοχής που πραγματοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος και η Πανελλήνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider