Θετικό το δεκάμηνο για τον ελληνικό τουρισμό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετικό το δεκάμηνο για τον ελληνικό τουρισμό

Με θετικό πρόσημο διεθνών αεροπορικών αφίξεων έκλεισε το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2015, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο ΣΕΤΕ, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις κατέγραψαν άνοδο κατά 5,7%, αγγίζοντας σχεδόν τα 15 εκατ. (14,970 εκατ.), 809 χιλιάδες επιπλέον αφίξεις σε σχέση με το 2014.

Κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου 2015, μετά από δύο χρόνια συνεχούς διψήφιας αύξησης παρατηρείται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των αφίξεων στην Αθήνα, η οποία διαμορφώθηκε στο +5,4% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2014, αν και το σχετικό ποσοστό σε επίπεδο δεκάμηνου, παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, στο +23,6%. Οι Κυκλάδες συνέχισαν δυναμικά με ποσοστό 30,4% σε επίπεδο Οκτωβρίου και 15% σε σχέση με το δεκάμηνο του 2014. Στον αντίποδα βρίσκονται τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη, περιοχές που συνέχισαν να καταγράφουν μικρή μείωση της τάξης του -2% και -0,8% αντίστοιχα, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014. Το σύνολο της χώρας εκτός Αθήνας, κινήθηκε σε αρνητικό πρόσημο -4% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2014 και οριακό ποσοστό αύξησης 0,8%, σε σχέση με το δεκάμηνο του 2014.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο τομέας του τουρισμού έχει αυξήσει την τελευταία πενταετία τα έσοδα του κατά 45%, προσθέτοντας 6 μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας και συμβάλλοντας τόσο στην απασχόληση όσο και την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών. Με την καταγραφή και των στοιχείων αφίξεων Οκτωβρίου, παρά τις μεταβολές που παρατηρούνται τον συγκεκριμένο μήνα, θεωρείται βέβαιη η επίτευξη του στόχου των συνολικά 26 εκατ. αφίξεων για το 2015, όμως κρίνεται αναγκαίο να επιταχυνθεί η καλή συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και του Υπουργείου Τουρισμού ώστε να υλοποιηθεί, πριν την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου, η δέσμη των μέτρων θωράκισης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος που έχει προτείνει ο ΣΕΤΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider