Lagarde: Οι χώρες να έχουν έτοιμα μέτρα έκτακτης ανάγκης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lagarde: Οι χώρες να έχουν έτοιμα μέτρα έκτακτης ανάγκης

«Tα καλά νέα είναι ότι η ανάκαμψη συνεχίζεται, ότι έχουμε ανάπτυξη και πως δεν είμαστε σε μια κρίση. Ωστόσο, η όχι και τόσο καλή είδηση είναι ότι η ανάκαμψη παραμένει πολύ αργή, πολύ εύθραυστη, και οι κίνδυνοι για την αντοχή της αυξάνονται», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Christine Lagarde σε ομιλία που έκανε την Τρίτη στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης με θέμα την ανάληψη αποφασιστικής δράσης για τη διασφάλιση στερεής ανάπτυξης διεθνώς.

Η Christine Lagarde αναγνώρισε πως η παγκόσμια οικονομία αποδυναμώνεται περαιτέρω και πως οι καθοδικοί κίνδυνοι παραμένουν. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στον κοινωνικοπολιτικό κίνδυνο της τρομοκρατίας, στις επιδημίες και στην προσφυγική κρίση και υποστήριξε πως απαιτείται ένα ισχυρότερο παγκόσμιο οικονομικό δίχτυ ασφαλείας για την υποστήριξη των κρατών, συμπεριλαμβανομένου σε αυτό το δίχτυ και του ρόλου του ΔΝΤ.

«Μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο, θα πρέπει να κάνουμε κάτι καλύτερο, αλλά για να το πράξουμε οι πολιτικές πρέπει να προχωρήσουν περαιτέρω. Και το μείγμα πολιτικής πρέπει να είναι πιο ισχυρό», είπε.

Η ίδια θέλοντας να δείξει πως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη τόνισε: «Είμαστε σε επιφυλακή, όχι σε συναγερμό. Υπήρξε μια απώλεια της δυναμικής της ανάπτυξης. Ωστόσο, εάν οι χαράσσοντες τις πολιτικές μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να δράσουν από κοινού, τα θετικά αποτελέσματα σχετικά με την παγκόσμια εμπιστοσύνη και την παγκόσμια οικονομία, θα είναι σημαντικά»

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε πως για πολλούς η υπέρβαση των προβλημάτων της παγκοσμιοποίησης είναι να κλείσουν τα σύνορα και να εμφυσήσουν στον προστατευτισμό. «Όπως η ιστορία έχει πει ξανά και ξανά, αυτό θα ήταν μια τραγική πορεία. Η απάντηση στην πραγματικότητα του διασυνδεδεμένου μας κόσμου δεν είναι ο κατακερματισμός, είναι η συνεργασία», τόνισε.

Στη βάση αυτή είπε πως ορισμένες χώρες έχουν περιθώριο για δημοσιονομική επέκταση και πρέπει να το χρησιμοποιήσουν , αναφερόμενη εμμέσως στη Γερμανία, ακόμη είπε πως αν και η νομισματική πολιτική έπαιξε ανεκτίμητο ρόλο στη τόνωση της ανάπτυξης τώρα χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη από τις διαρθρωτικές και φορολογικές παρεμβάσεις. «Όλες οι χώρες θα πρέπει να προετοιμάσουν μέτρα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση καθοδικών κινδύνων», ανέφερε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider