«Χτυποκάρδια» στις τράπεζες για book building και capital plans

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Χτυποκάρδια» στις τράπεζες για book building και capital plans

Στην πιο κρίσιμη φάση της μπαίνει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, στη σκιά των πολιτικών εξελίξεων και της παράτασης στην εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Από τη μία «τρέχει» η διαδικασία του book building και από την άλλη αναμένεται η έγκριση των σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχουν καταθέσει οι τράπεζες στη Φρανκφούρτη.

Η ανταπόκριση των ξένων επενδυτών στα βιβλία προσφορών των ελληνικών τραπεζών δείχνει ουσιαστικά τις διαθέσεις τους για τις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Όσο μεγαλύτερο το διεθνές ενδιαφέρον, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να αντλήσουν τα χρήματα που απαιτούνται για την κάλυψη του βασικού σεναρίου ή –στην περίπτωση της Eurobank και της Alpha Bank- και σημαντικού μέρους του δυσμενούς.

Η μέχρι στιγμής εικόνα κρίνεται θετική, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς φέρεται να έχει ήδη εξασφαλίσει τα 1,6 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την κάλυψη του βασικού σεναρίου. Με το ποσό αυτό και τα περίπου 600 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από τη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων, η τράπεζα ξεπερνά τον αρχικό στόχο των 2,2 δισ. ευρώ που προέκυψε από τα stress tests της ΕΚΤ. Η δήλωση υψηλόβαθμου στελέχου της στο πρακτορείο Reuters ότι «ο αριθμός των προσφορών για νέες μετοχές είναι ικανοποιητικός και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε το στόχο μας για συγκέντρωση τουλάχιστον 1,6 δισ. ευρώ» καταδεικνύει το κλίμα αισιοδοξίας. Αντίστοιχα αισιόδοξα εκφράστηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ότι σύντομα θα αρθούν και τα capital controls.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η αναβολή της απόφασης του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ έφερε «σύννεφα» πάνω στη διαδικασία, ασκώντας παράλληλα ισχυρές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές.

Εντός της τρέχουσας εβδομάδας πάντως αναμένεται να ανοίξουν τα βιβλία των προσφορών και οι υπόλοιπες τρεις τράπεζες, αρχής γενομένης από την Εθνική, η οποία ξεκινά την Τετάρτη. Η Alpha Bank είχε αρχικά ανακοινώσει ότι θα ξεκινούσε από τη Δευτέρα τη διαδικασία, την οποία όμως «πάγωσε» λόγω του Eurogroup, ενώ ζήτημα ημερών είναι να μπει στο «χορό» και η Eurobank.

Η ανταπόκριση των επενδυτών στο book building ανοίγει το δρόμο και για τις Γενικές Συνελεύσεις των τραπεζών οι οποίες ξεκινούν το Σαββατοκύριακο και θα επικυρώσουν τις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου.

Με το βλέμμα στη Φρανκφούρτη

Την ίδια στιγμή, οι διοικήσεις των τραπεζών περιμένουν με αγωνία το «λευκό καπνό» για τα σχέδια κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης που έχουν καταθέσει στον Single Supervisory Mechanism (SSM). Στα σχέδια αυτά παρουσιάζουν τους τρόπους με τους οποίους θα εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, της ανταλλαγής ομολόγων αλλά και της πώλησης θυγατρικών. Εντός των επομένων ωρών αναμένεται η απάντηση από τη Φρανκφούρτη –όπου και βρίσκεται η έδρα του SSM.


Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ακόμη ασαφές το αν, και σε ποιο ποσοστό ο SSM θα αποδεχθεί να συμπεριλάβει τις πωλήσεις θυγατρικών στα πλάνα της ανακεφαλαιοποίσης. Η απόφαση αυτή είναι καθοριστικής σημασίας για την Εθνική Τράπεζα, η οποία «ποντάρει» πολλά στην πώληση της θυγατρικής της στην Τουρκία, Finansbank. Στην περίπτωση που ο SSM συνυπολογίσει τα έσοδα αυτά, η Εθνική θα επιδιώξει να καλύψει τις ανάγκες και του δυσμενούς σεναρίου αλλά και να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο. Αντίστοιχα, και οι υπόλοιπες τράπεζες έχουν συμπεριλάβει στα capital plans τους την πώληση θυγατρικών (κυρίως ασφαλιστικών) αλλά και μη τραπεζικών δραστηριοτήτων, όπως το ξενοδοχείο Hilton στην περίπτωση της Alpha Bank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider