Συνεχίζονται οι δραστικές περικοπές δαπανών στον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως, ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης πτώσης στην τιμή του πετρελαίου, γεγονός που πιέζει με τη σειρά του για νέα αύξηση στις τιμές ενέργειας.

Όπως επισημαίνει ο υφυπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, οι επενδύσεις στην ενέργεια έχουν ήδη μειωθεί κατά 200 δισ. δολάρια φέτος και αναμένεται να ψαλιδιστούν κατά 3-8% τον επόμενο χρόνο. Υπολογίζεται καθημερινά ακυρώνονται ή αναστέλονται έργα που μεταφράζονται σε ανάγκες 5 εκατ. βαρέλιων πετρελαίου.

Όπως δεν είναι βιώσιμες οι σταθερά υψηλές τιμές του πετρελαίου, έτσι δεν μπορεί κανείς να διασφαλίσει ότι παραμείνουν χαμηλά για παρατεταμένο διάστημα, εξηγεί ο πρίγκιπας bin Salman. Οι χαμηλές τιμές οδηγούν σε περικοπή των επενδύσεων και έχουν ως αποτέλεσμα τη μικρότερη ανθεκτικότητα του κλάδου.

Η Σαουδική Αραβία, ως «υπεύθυνος και αξιόπιστος παραγωγός με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, δεσμεύεται να συνεχίσει τις επενδύσεις στον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρά την πτώση στην τιμή του πετρελαίου», δήλωσε.

Το προηγούμενο έτος, οι τιμές του πετρελαίου έκαναν βουτιά 42%, μετά την απόφαση των κρατών που απαρτίζουν τον OPEC, με πρωτοστάτη τη Σαουδική Αραβία, να διατηρήσουν σε σταθερά επίπεδα την παραγωγή.