Στο 50% ανέρχονται οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων της Fed – για πρώτη φορά από το 2006 – το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που παρουσιάζει το Bloomberg. Η κεντρική αμερικανική τράπεζα διατηρεί αμετάβλητα σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα (εντός του εύρους 0% και 0,25%) τα βασικά της επιτόκια από το 2006.

Πλέον, η συζήτηση για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της Fed έχει για τα καλά φουντώσει, μετά και την ξεκάθαρη δήλωση – τον προηγούμενο μήνα – της επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, πως θα ήταν κατάλληλη ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων εντός του τρέχοντος έτους.

«Εκείνο που μπερδεύει τους Αμερικανούς τραπεζίτες είναι τα μεικτά μηνύματα που εκπέμπουν τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας» επισημαίνει, αποτιμώντας τις τρέχουσες εξελίξεις, ο Mark Gertler, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Όπως προσθέτει, αυτά τα μεικτά σινιάλα που εκπέμπει η οικονομία των ΗΠΑ καθιστούν όλο και πιο δύσκολη τη λήψη απόφασης για αύξηση των επιτοκίων της Fed.

Tα οικονομικά μεγέθη που ανακοινώνονται στις ΗΠΑ δεν βρίσκονται σε εναρμόνιση, σημειώνει ο Gertler, για να εξηγήσει πως παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα που εκπέμπει η αγορά εργασίας, η κατάσταση στους κλάδους της απασχόλησης, της μεταποίησης, των λιανικών πωλήσεων, αλλά και των εξαγωγών κρίνεται απογοητευτική.