Η υπομονή της Τουρκίας με τη Ρωσία «έχει όρια», δήλωσε τη Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Melvut Cavusoglu, μετά την όπως τη χαρακτήρισε «υπερβολική» αντίδραση ρωσικού αντιτορπιλικού κατά τη διάρκεια ναυτικού επεισοδίου που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο μεταξύ των δύο χωρών, γράφει ιταλική εφημερίδα.

Όπως είναι γνωστό, ρωσικό αντιτορπιλικό έριξε την Κυριακή προειδοποιητικές βολές σε τουρκικό σκάφος στο Αιγαίο για να αποφευχθεί μια σύγκρουση μαζί του, ενώ ο τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος κλήθηκε στο υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα μετά το συμβάν αυτό.

«Το δικό μας ήταν μόνο ένα αλιευτικό σκάφος, μου φαίνεται ότι η αντίδραση του πλοίου του ρωσικού (πολεμικού) ναυτικού ήταν υπερβολική"», σημείωσε ο κ. Cavusoglu σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

«Η Ρωσία και η Τουρκία θα πρέπει βεβαίως να δημιουργήσουν εκ νέου τις σχέσεις εμπιστοσύνης που είχαν πάντοτε, αλλά η υπομονή μας έχει όρια», υπογράμμισε.

Το περιστατικό αυτό είναι πιθανό να οξύνει τις εντάσεις που υπάρχουν ήδη μεταξύ των δύο χωρών μετά την κατάρριψη από την τουρκική πολεμική αεροπορία ενός ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους τον περασμένο μήνα.

Σχετικά με το συγκεκριμένο συμβάν (της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους),  ο κ. Cavusoglu σημείωσε ότι η Ρωσία έχει ήδη «φέρει τον εαυτό της σε μια γελοία θέση» με τις κατηγορίες που εξέφρασε ο πρόεδρός της, Vladimir Putin, ότι η Τουρκία κατέρριψε το αεροσκάφος της για να προστατεύσει την προμήθεια πετρελαίου από το ισλαμικό κράτος. «Κανείς δεν το πίστεψε», σημείωσε.

Επίσης, επέκρινε τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία, λέγοντας ότι αποσκοπεί στην υποστήριξη του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Bashar al-Assad κι όχι στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

«Δυστυχώς η Ρωσία δεν βρίσκεται στη Συρία για να πολεμήσει τους τρομοκράτες», είπε, προσθέτοντας ότι μόνον το 8% των αεροπορικών της επιδρομών έχουν στόχο θέσεις του Ισλαμικού Κράτους, ενώ το 92% στρέφεται κατά άλλων οργανώσεων που είναι εχθρικές στον Assad.

Οι αεροπορικές επιδρομές δεν επαρκούν για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και είναι απαραίτητα τα χερσαία στρατεύματα, κατέληξε εξάλλου ο Cavusoglu στη συνέντευξη αυτή που παραχώρησε.

Την ίδια ώρα o εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dimitry Peskov δήλωσε σήμερα ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η διμερής σύνοδος κορυφής ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin και τον Τούρκο ομόλογό του κ. Erdogan που προβλεπόταν να γίνει στις 15 Δεκεμβρίου στην Πετρούπολη.

Η διεξαγωγή της συνόδου αυτής είχε συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν οι δύο πρόεδροι στην Τουρκία στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 τον περασμένο μήνα, πριν από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική πολεμική αεροπορία.

«Δεν θα γίνει, δεν είναι προγραμματισμένη», απάντησε ο κ. Peskov όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ