«Μικρό καλάθι» στη σύνοδο Ε.Ε. - Τουρκίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μικρό καλάθι» στη σύνοδο Ε.Ε. - Τουρκίας

Με μειωμένες πιθανότητες για την επίτευξη μας ολοκληρωμένης συμφωνίας στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών θα μεταβεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, κ.Davutoglu.

Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη που επικαλείται η ιστοσελίδα EUObserver, η ΕΕ θα προσφέρει στην Τουρκία 3 δισ. ευρώ (το μισό ποσό θα προέρχεται από τα ευρωπαϊκά όργανα και το άλλο μισό από τα κράτη-μέλη) για τις εγκαταστάσεις φιλοξενίας προσφύγων. Θα προσφέρει επίσης επιτάχυνση των συνομιλιών για την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου και αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων. Η αναβάθμιση αυτή, μεταφράζεται σε τακτικές συνόδους ΕΕ-Τουρκίας, και όπως επισημαίνουν κοινοτικοί αναλυτές, είναι το μοναδικό αντάλλαγμα που μπορούν να προσφέρουν ελεύθερα οι διαπραγματευτές των ευρωπαϊκών οργάνων. Όσον αφορά την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου, η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι η ΕΕ μπορεί να προβεί μόνο σε μια δήλωση, αλλά δεν είναι σε θέση να παραιτηθεί από τις τεχνικές απαιτήσεις της. Επιπλέον, μόνο το κεφάλαιο 17 που αφορά την οικονομική και νομισματική πολιτική μπορεί να ανοίξει ως το τέλος του έτους, λόγω του βέτο της Κύπρου στο άνοιγμα άλλων κεφαλαίων που συνδέονται άμεσα με το Κυπριακό ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά στην πολιτική αλληλεγγύης για το προσφυγικό ζήτημα, ο διπλωμάτης που μίλησε στον EUObserver δηλώνει πως "αν ακολουθήσουμε την αρχή ‘ο καθένας για τον εαυτό του’ στην προσφυγική κρίση, δεν θα επηρεαστεί μόνο ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους πρόσφυγες, αλλά θα υπάρξουν βαθιές προεκτάσεις σε κάθε πτυχή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Μια από τις ανησυχίες μου είναι ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θεωρείται άφθαρτο. Δεν λέω πως θα καταστραφεί σήμερα. Αλλά δεν είναι άφθαρτο".

Από την πλευρά του, ο Marc Pierini, πρώην αντιπρόσωπος της ΕΕ στην Τουρκία και συνεργάτης σήμερα της δεξαμενής σκέψης Carnegie Europe, εκτιμά ότι η Τουρκία δεν θα σταματήσει τις προσφυγικές ροές γιατί η μαύρη αγορά που σχετίζεται με αυτές είναι προσοδοφόρα. «Δεδομένου του αριθμού των μεταναστών, και του πόσα πληρώνουν τους διακινητές για να περάσουν στην Ελλάδα, η συντηρητική μου εκτίμηση είναι ότι η κρίση έχει δημιουργήσει μια παραοικονομία ύψους 2 δισ. ευρώ ετησίως», αναφέρει.

Σημειώνεται τέλος, ότι η Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί με τη σύμφωνη γνώμη των βελγικών υπηρεσιών, των οποίων η γνώμη ζητήθηκε δεδομένης της κατάστασης στο Βέλγιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider