Δυναμώνουν οι φωνές για χαλάρωση στους κόλπους της ΕΚΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δυναμώνουν οι φωνές για χαλάρωση στους κόλπους της ΕΚΤ

Ισχυροποιούνται τα επιχειρήματα υπέρ της νέας ποσοτικής χαλάρωσης στους κόλπους της ΕΚΤ, όπως αποδεικνύουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη.

Στις 22 Οκτωβρίου στη Μάλτα, αρκετά μέλη της κεντρικής τράπεζας τάχθηκαν υπέρ της παροχής νέων κινήτρων τόνωσης της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού παραμένει.

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη από τη Φραγκφούρτη, το κορυφαίο στέλεχος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Peter Praet, υπογραμμίζει ότι η βουτιά στις τιμές του πετρελαίου έχουν επιτείνει τους φόβους για έμμεσες επιπτώσεις στον δομικό πληθωρισμό υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι η αβεβαιότητα που επικρατεί σήμερα στο οικονομικό περιβάλλον δεν πρέπει να επιτείνει την αναποφασιστικότητα της ΕΚΤ, η οποία οφείλει να πράξει τα αναγκαία ακόμη και υπό αβέβαιες συνθήκες.

«Θα πρέπει να αξιολογήσουμε κατά πόσο η συνολική εικόνα της οικονομίας στην Ευρωζώνη εμπεριέχει ενδείξεις επαρκούς ανάπτυξης και εάν η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας και του πληθωρισμού συνάδουν με τον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ». Διαφορετικά, η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να είναι έτοιμη να λάβει άμεσες και στέρεες αποφάσεις, κόντρα στη διάχυτη αβεβαιότητα, τονίζει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider