Δεν… πτοείται η Bank of England από τον χαμηλό πληθωρισμό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν… πτοείται η Bank of England από τον χαμηλό πληθωρισμό

Ο πληθωρισμός δεν είναι επαρκής δείκτης για να προβλεφθεί η αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με τον Ben Broadbent, αναπληρωτή διοικητή νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England).

Σε ομιλία του στα κεντρικά της Thomson Reuters στο Λονδίνο, ο Broadbent ανέφερε πως οι επενδυτές πρέπει να κάνουν τις προβλέψεις τους σχετικά με πιθανές αλλαγές στο κόστος δανεισμού στηριζόμενοι στις εξελίξεις της οικονομίας.

Τόσο οι επενδυτές όσο και οι αναλυτές βασίζονται κυρίως στα αποτελέσματα του πληθωρισμού που δημοσιοποιούνται στις τριμηνιαίες εκθέσεις της BoE. Αν παρατηρείται αύξηση περισσότερο από τον ετήσιο στόχο του 2% σε βάθος διετίας, προβλέπουν αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα και πιθανώς ταχύτερα από ό,τι υπονοούν οι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στις χρηματαγορές. Αν ο πληθωρισμός κινείται κάτω από το στόχο, τότε η πρόβλεψη είναι πως τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά ή θα μειωθούν.

Ο Broadbent ωστόσο αμφισβήτησε αυτή την τακτική ως πολύ απλοϊκή, που αγνοεί άλλες σημαντικές παραμέτρους. «Δεν μπορεί κάποιος να θεωρεί την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό, ασφαλή δείκτη για μελλοντικές αλλαγές στα επιτόκια δανεισμού", ανέφερε σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του.

Οι επενδυτές περιμένουν πως η ΒοE θα αυξήσει τα επιτόκια προς τα τέλη του 2016. Ο Broadbent δεν σχολίασε ευθέως την πιθανότητα αλλαγής στη νομισματική πολιτική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider