Ανοίγει ο δρόμος για να γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοίγει ο δρόμος για να γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά
Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε μουσείο.

Ανοίγει ο δρόμος για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Όπως μετέδωσε το CNN Turk, το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο.

Επί της ουσίας, το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι ακύρωσε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, αποφασίζοντας ότι είναι παράνομο και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις εναντίον μιας τέτοιας ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 2 Ιουλίου το ΣτΕ της Τουρκίας είχε «πετάξει» στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν το «μπαλάκι» για να αλλάξει εκείνος το στάτους της Αγιάς Σοφιάς.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας είχε αποφασίσει ότι η απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 για μετατροπή από τζαμί σε μουσείο ήταν σύννομη, όπως και αντίστοιχη απόφαση του 2008.

Το ΣτΕ είχε αποφανθεί ότι το στάτους μπορεί να αλλάξει με Προεδρικό Διάταγμα, όπως άλλαξε και το 1934.

Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί για τη μουσουλμανική λατρεία. Τις αμέσως επόμενες ώρες, μάλιστα, αναμένεται να απευθύνει και ομιλία.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Να μην αλλάξει το καθεστώς

Τουλάχιστον τρεις παρεμβάσεις έχουν κάνει η ΗΠΑ, ζητώντας να μην αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

Οι ΗΠΑ έχουν προτρέψει την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείου, ως υπόδειγμα της δέσμευσής της για τον σεβασμό των θρησκευτικών παραδόσεων και της ποικιλόμορφης ιστορίας που συντέλεσαν στη Δημοκρατία της Τουρκίας και να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει προσβάσιμη σε όλους», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο την 1η Ιουλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider