Ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας του κόσμου και το λάθος των 8 δισ.

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας του κόσμου και το λάθος των 8 δισ.

Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων στη Wall Street διαθέτοντας μάλιστα και ένα ιστορικό που πολλές εισηγμένες εταιρείες θα έκαναν τα πάντα για να έχουν: Από το 2007 που ανέβηκε στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης μέχρι σήμερα –τα χρόνια της κρίσης δηλαδή- κατάφερε να τετραπλασιάσει την αξία της. Εκεί όμως που πραγματικά ξεχωρίζει είναι η ακίνητη περιουσία γιατί ούτε λίγο ούτε πολύ είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης, μη κρατικός οργανισμός, γαιοκτήμονας του κόσμου.

Ο λόγος για την Blackstone, την εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων, που το 2007 είχε ακίνητη περιουσία 17,7 δισ. δολαρίων και σήμερα έχει φτάσει να διαχειρίζεται ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 100 δισ. δολαρίων. Ο επικεφαλής της Blackstone, Steve Schwarzman δεν διστάζει να το διατυμπανίσει: «Είμαστε, πιστεύω, ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων του κόσμου», δήλωσε σε συνέντευξη του στο Business Insider για να προσθέσει ότι πλέον η Blackstone αποτελεί μια κατηγορία από μόνη της ειδικά σε θέματα αποδόσεων: «Έχουμε προσφέρει αποδόσεις της τάξης του 18% μετά από αμοιβές. Δεν είχαμε σχεδόν καθόλου ζημιές κανενός είδους», τόνισε ο Schwarzman.

Πολλές φορές η Blackstone έχει ολοκληρώσει συμφωνίες ακινήτων –ακόμα και σε περιόδους ύφεσης της αγοράς- και έχει βγάλει κέρδη από αυτό. Από το 2009 σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η εταιρεία στην ιστοσελίδα της έχει τοποθετήσει περισσότερα από 50 δισ. δολάρια στην αγορά ακινήτων, ενώ εντός του 2015 έκλεισε ένα επενδυτικό fund ακινήτων αξίας 16 δισ. ευρώ.

Δεν ήταν πάντα έτσι: «Ξεκινήσαμε (την Blackstone) το 1985. Κάναμε τη πρώτη μας αγορά ακινήτου το 1992 και σηκώσαμε το πρώτο μας κεφάλαιο το 1993. Αυτό ήταν οχτώ χρόνια μετά την ίδρυση της εταιρείας. Οχτώ χρόνια είναι ένα άπειρο χρονικό διάστημα όταν ξεκινάς μια εταιρεία από το τίποτα» σημείωσε ο Schwarzman.

Το λάθος που κόστισε 8 δισ. δολάρια

Το καλό ιστορικό δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν και λάθη και το μεγαλύτερο ίσως από αυτά έγινε πριν από 30 χρόνια όταν ένας πρώην trader ομολόγων ζήτησε από τον Schwarzman να χρηματοδοτήσει την εταιρεία παροχής οικονομικών στοιχείων που ξεκινούσε. Ο trader αυτός ήταν ο Michael Bloomberg, o ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας-κολοσσού και πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Όμως η συνάντηση αυτή των δύο ανδρών –που κατέληξαν να γίνουν δύο από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Νέα Υόρκη- έληξε χωρίς αποτέλεσμα.

«Με κάνει να στεναχωριέμαι κάθε φορά που βλέπω τον Bloomberg» σχολιάζει ο Schwarzman προσθέτοντας ότι το λάθος αυτό του κόστισε περίπου 8 δισ. δολάρια. Ο λόγος που τελικά δεν προχώρησε η συμφωνία είναι ότι τότε ο Bloomberg αναζητούσε έναν στρατηγικό επενδυτή για την εταιρεία του που δεν θα πουλούσε το ποσοστό του ποτέ. Η Blackstone όμως ως εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών είχε την υποχρέωση να επιστρέψει τα κεφάλαια που συγκεντρώνει από τους επενδυτές της.

«Ο Mike (Bloomberg) ήθελε έναν συνέταιρο και για αυτόν συνέταιρος ήταν κάποιος που δεν θα αναζητούσε να πουλήσει ποτέ το ποσοστό του. Το να έμπαινα σε μια κατάσταση από την οποία δεν μπορούσα να ξεφύγω ήταν κάτι που δεν μπορούσα να κάνω», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Blackstone μιλώντας στο Business Insider.

Πρόκειται για μια συμφωνία που αν είχε προχωρήσει θα άλλαζε τελείως τη λίστα των πλουσιότερων Αμερικανών του Forbes στην οποία ο Bloomberg είναι όγδοος και ο Schwarzman 38ος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider