Ο παγκόσμιος μαραθώνιος δωρητών, που διοργάνωσε σήμερα διαδικτυακά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συγκέντρωσε 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ για τις έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίου και θεραπειών κατά του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Τα καταφέραμε! Συγκεντρώσαμε 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ» σε συνεισφορές, δήλωσε, προσθέτοντας πως η Μαντόνα προσέφερε 1 εκατομμύριο ευρώ.

«Αυτό θα βοηθήσει να δοθεί ώθηση σε μια πρωτόγνωρη παγκόσμια συνεργασία», συμπλήρωσε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο στόχος αυτού του παγκόσμιου τηλεμαραθώνιου ήταν να συγκεντρωθούν 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κορονοϊός: Η Ελλάδα προσφέρει 3 εκατ. ευρώ για την εύρεση εμβολίου

Μήνυμα ότι το εμβόλιο, όποτε και αν ανακαλυφθεί, θα πρέπει να ανακηρυχθεί «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό», έστειλε μιλώντας στη διεθνή πρωτοβουλία Coronovirus Global Response o Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα δωρίζει 3 εκατ. ευρώ για τον κοινό σκοπό, ενώ τόνισε ότι δωρεές θα κάνουν και ιδιωτικοί οργανισμοί και ιδρύματα που έχουν μέχρι στιγμής συνεισφέρει στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το εμβόλιο θα πρέπει να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες, άμεσα και να είναι διαθέσιμο και οικονομικό σε μεγάλη κλίμακα και ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους της κοινωνίας. «Καμία χώρα δεν θα πρέπει να έχει μονοπωλιακή πρόσβαση σε αυτό», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος και στη φράση της Μελίντα Γκέιτς ότι «η ασφάλεια του ενός είναι η ασφάλεια όλων».