Ένα «φιλόδοξο» σχέδιο για τη νέα εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζει ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο επόμενος κύκλος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί ενώπιος ενωπίω την επόμενη εβδομάδα στη βρετανική πρωτεύουσα, ματαιώθηκε στη μορφή αυτή εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, όμως τα δύο μέρη θέλουν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους.

«Στείλαμε ένα σχέδιο συμφωνίας για μια νέα σύμπραξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο για συζήτηση», έγραψε ο Μπαρνιέ στο Twitter.

«Δείχνει πως μια φιλόδοξη και συνολική σχέση είναι δυνατή. Οφείλουμε να δώσουμε στον εαυτό μας όλες τις ευκαιρίες για να επιτύχουμε», δήλωσε. «Θα δημοσιοποιήσουμε το κείμενο μετά τις ανταλλαγές μας και εκφράζουμε τη χαρά μας για το γεγονός ότι εργαζόμαστε μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο».

«Συνθήκες δίκαιου ανταγωνισμού»

Στις Βρυξέλλες, ορισμένα κράτη μέλη συνεχίζουν να ασκούν πίεση ώστε ο Μπαρνιέ να υποστηρίξει μια στενή μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που να εγγυάται «συνθήκες δίκαιου ανταγωνισμού» μεταξύ των επιχειρήσεων.

Όμως άλλα αντιτίθενται σε κάτι τέτοιο, υποστηρίζοντας ότι η Κομισιόν θα πρέπει να αναμείνει να πληροφορηθεί τη βρετανική πρόταση, που αναμένεται ότι θα είναι μια απλή εμπορική συμφωνία χωρίς υπόσχεση ευθυγράμμισης με τους κανόνες της ΕΕ.

«Η δημοσίευση του σχεδίου δεν είναι μια πρακτική που συνηθίζεται σ' αυτό το στάδιο. Αυτό δείχνει μόνο ότι η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται σε διαφορετικές οδούς», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

«Ο Μπαρνιέ πιστεύει πως αυτό δίνει ένα πλεονέκτημα (στην ΕΕ), όμως δεν είναι έτσι. Αυτό δείχνει πως αυτό που εμείς προτείνουμε είναι θεμελιωδώς διαφορετικό απ' αυτό που εκείνοι προτείνουν», πρόσθεσε.