Εξαπλώνεται ο κοροναϊός στην Ιταλία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξαπλώνεται ο κοροναϊός στην Ιταλία
Μέχρι στιγμής, 7 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 230 έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό στην Ιταλία.

Από νοσοκομείο που δεν τήρησε τα πρωτόκολλα ασφαλείας εξαπλώθηκε ο κοροναϊός στην Ιταλία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει στους επτά.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζουζέπε Κόντε, υποστήριξε ότι για όλα φταίει ένα νοσοκομείο. Όπως είπε ο κοροναϊός εξαπλώθηκε γιατί «ένα νοσοκομείο δεν τήρησε πλήρως το επιβεβλημένο πρωτόκολλο». Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε πως οι περιφέρειες είναι αρμόδιες για τη δημόσια υγεία και άφησε να εννοηθεί πως σε περίπτωση που εξαπλωθεί περαιτέρω ο ιός η κυβέρνηση στη Ρώμη ενδέχεται να επέμβει και να αναλάβει τον συνολικό συντονισμό.

Μέχρι στιγμής επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 283 έχουν προσβληθεί.

Τα ράφια στα σούπερ μάρκετ είναι άδεια, αφού εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν τις τελευταίες μέρες να αγοράσουν τα… πάντα, φοβούμενοι πως οι συνθήκες απομόνωσης είτε θα κρατήσουν καιρό είτε θα επεκταθούν ακόμη περισσότερο από τη λεγόμενη «κόκκινη ζώνη», δυτικά του Μιλάνου όπου 50.000 πολίτες ζουν σε συνθήκες καραντίνας.

Σύμφωνα με τον Τύπο, η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας και αν τα μέτρα που ελήφθησαν αποδειχθούν αποτελεσματικά, να περιοριστεί αμέσως μετά.

Πάνω από 280 κρούσματα και επτά θανάτους

Αξιωματούχοι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να συναντηθούν σήμερα στη Ρώμη προκειμένου να συζητήσουν την εμφάνιση του ιού. Η Ιταλία, η χώρα που έχει επηρεαστεί περισσότερο στην Ευρώπη, έχει ανακοινώσει πάνω από 280 κρούσματα και επτά θανάτους, κυρίως στη Λομβαρδία, το βόρειο τμήμα της χώρας που περιλαμβάνει την οικονομική ‘πρωτεύουσα’ Μιλάνο και το Βένετο. Οι δύο αυτές περιοχές αντιστοιχούν περίπου στο μισό των εξαγωγών της Ιταλίας.

Ακόμα και πριν την εμφάνιση του ιού στη χώρα, που οδήγησε σε πτώση άνω του 5% στο χρηματιστήριο του Μιλάνου χθες, η Ιταλία βρισκόταν ήδη στο χείλος της ύφεσης, καθώς το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Η τουριστική βιομηχανία, που αντιστοιχεί περίπου στο 13% του ΑΕΠ, φοβάται ότι θα υπάρξει βουτιά στις κρατήσεις καθώς η κυβέρνηση έδωσε εντολή για εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπως αγώνες ποδοσφαίρου, κινηματογραφικές προβολές και θεατρικές παραστάσεις.

Ο καθεδρικός του Μιλάνου είναι κλειστός για τους επισκέπτες, το καρναβάλι της Βενετίας ολοκληρώθηκε νωρίτερα για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες και οι αεροπορικές εταιρίες άρχισαν να περιορίζουν τις πτήσεις προς την Ιταλία.

Οι βρετανικές αρχές συμβούλευσαν σήμερα τους Βρετανούς που είχαν επισκεφθεί τη βόρεια Ιταλία να τεθούν από μόνοι τους σε απομόνωση εάν έχουν εμφανίσει συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης.

Η εμφάνιση του ιού το σαββατοκύριακο προκάλεσε συναγερμό στο Μιλάνο, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων σε δημόσιους χώρους και οι καταναλωτές να σπεύσουν στα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν τα απαραίτητα.

Η Esselunga, από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερ μάρκετ στη βόρεια Ιταλία, ανακοίνωσε ότι μπορεί να διατηρήσει τα καταστήματά της πλήρως εφοδιασμένα και ότι οι καταναλωτές δεν χρειάζεται να αγοράζουν περισσότερες προμήθειες από ό,τι υπό κανονικές συνθήκες.

Αν και ο ιός μέχρι στιγμής περιορίζεται στη βόρεια Ιταλία, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να εξαπλωθεί. Οι αρχές στο Παλέρμο της Σικελίας ανακοίνωσαν χθες ότι τουρίστας από την πόλη Μπέργκαμο της βόρειας Ιταλίας βρέθηκε θετικός και τέθηκε σε καραντίνα έως ότου διενεργηθούν οι υπόλοιπες εξετάσεις.

Θα χρειαστεί ευελιξία από την ΕΕ

Η Ιταλία ίσως χρειαστεί να προστρέξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να της προσφέρει ευελιξία στους στόχους για τον προϋπολογισμό, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με τον αντίκτυπο από την επιδημία του κοροναϊού σε μια οικονομία που είναι ήδη στο χείλος της ύφεσης, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Τα σχόλια της υφυπουργού Οικονομικών Λάουρα Καστέλι ήρθαν μία ημέρα αφού ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε προειδοποίησε ότι ο αντίκτυπος από την επιδημία, που μέχρι στιγμής επικεντρώνεται σε περιοχές της βόρειας Ιταλίας που αποτελούν κέντρο της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, θα είναι «πολύ ισχυρός».

Ερωτηθείσα εάν η Ιταλία, που έχει από τα υψηλότερα επίπεδα χρέους στην ευρωζώνη και εδώ και καιρό πασχίζει να σεβαστεί τους αυστηρούς κανόνες δανεισμού του μπλοκ, θα ζητήσει πρόσθετη ευελιξία προκειμένου να διαχειριστεί τον αντίκτυπο του κοροναϊού, η Καστέλι δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο η ΕΕ να το κάνει αυτό εάν χρειαστεί.

«Υπάρχουν πόροι που η ΕΕ μπορεί να μας προσφέρει σε σχέση με οικονομικά γεγονότα που μπορούν να μειώσουν σημαντικά το ΑΕΠ. Ελπίζουμε ότι δεν θα τα χρειαστούμε, αλλά είναι μια κατάσταση στην οποία η ΕΕ θα έπρεπε να το κάνει», δήλωσε η Καστέλι στο ραδιόφωνο της RAI.

Βρετανία: Στην «απομόνωση» όσοι ταξίδεψαν στη βόρεια Ιταλία

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι όσοι επισκέφθηκαν την βόρεια Ιταλία θα πρέπει να τεθούν από μόνοι τους σε απομόνωση αν εμφανίζουν συμπτώματα όμοια με εκείνα της γρίπης.

«Η επίσημη οδηγία, η οποία θα επικαιροποιηθεί επισήμως στις 08:00 τοπική ώρα πρόκειται να αλλάξει ώστε εκείνοι που έχουν επισκεφθεί τη βόρεια Ιταλία--που αφορά ουσιαστικά όποιον έχει πάει στην Ιταλία από την Πίζα και βορειότερα--να τεθούν από μόνοι τους σε απομόνωση, αν εμφανίσουν συμπτώματα τα οποία παραπέμπουν σε γρίπη», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

«Αν κάποιοι έχουν πάει στις πληγείσες περιοχές, τις οποίες η ιταλική κυβέρνηση έχει θέσει σε καραντίνα, τότε θα πρέπει να απομονωθούν ανεξάρτητα με το αν έχουν συμπτώματα», σημείωσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider