Πάουελ: Σε περίπτωση ύφεσης θα χρησιμοποιήσουμε το QE

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάουελ: Σε περίπτωση ύφεσης θα χρησιμοποιήσουμε το QE
Ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ εξέφρασε την ανησυχία του και για την ξέφρενη πορεία του αμερικανικού δημόσιου χρέους.

«Παραθυράκι» για ενεργοποίηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης QE με μαζική αγορά κρατικών ομολόγων αν υπάρξει κίνδυνος ύφεσης άφησε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ την Τετάρτη στη δεύτερη ημέρα που καταθέτει στο Κογκρέσο.

«Θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία - πιστεύω ότι θα τα χρησιμοποιήσουμε μάλιστα με επιθετικό τρόπο εάν παραστεί ανάγκη να κάνουμε κάτι τέτοιο», τόνισε ο επικεφαλής της Fed.

Ο Πάουελ αρνήθηκε ωστόσο ότι η Fed θα μπορούσε να ωθήσει τα επιτόκιά της σε αρνητικό έδαφος, όπως έχουν πράξει χώρες όπως η Ελβετία και η Γερμανία.

Παράλληλα το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ έχει αγγίξει τα 23 τρισ. δολάρια.

Για το ποια επίπεδα χρέους θα θεωρούσε ανησυχητικά, ο πρόεδρος της Fed απάντησε: «Θα ανησυχούσα ήδη με τα σημερινά».

Όπως είχε ήδη γράψει το insider.gr το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος της χώρας θα αγγίξει τα 31,4 τρισ. έως το 2030. Αυτό αποτελεί και το υψηλότερο ποσοστό από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το έλλειμμα θα συνεχίσει να διευρύνεται με βάσης τις σημερινές πολιτικές που εφαρμόζονται φτάνοντας το 180% του ΑΕΠ έως το 2050, πολύ πάνω από κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται να διαμορφωθεί στα 1 τρισ. δολάρια για το τρέχον έτος, ενώ αναμένεται να ανέλθει στα 1,3 τρισ. δολάρια ετησίως κατά την επόμενη δεκαετία ήτοι 5,4% από 4,6% του ΑΕΠ. Αξίζει να σημειωθεί πως το έλλειμμα δεν ξεπέρασε το 4% του ΑΕΠ για περισσότερα από πέντε συναπτά έτη μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με μέσο όρο μόλις στο 1,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider