ΠΟΥ: Πολύ νωρίς για παγκόσμιο συναγερμό για τον κοροναϊό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΠΟΥ: Πολύ νωρίς για παγκόσμιο συναγερμό για τον κοροναϊό
«Χωρίς να κάνουμε λάθος, τώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι η Κίνα» τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υείας.

Συνεχίζει να επικρατεί διεθνής ανησυχία για τον νέο θανατηφόρο κορoναϊό που έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο 18 ανθρώπων, ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τονίζει ότι προς το παρόν δεν θα υπάρξει διεθνής συναγερμός.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, ανέφερε ότι «είναι πολύ νωρίς για να θεωρηθεί ο κοροναϊός συμβάν έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος», ωστόσο υπογράμμισε ότι τα μέλη της επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που αποτελείται από 16 ειδικούς, ήταν διαχωρισμένη στο τελικό συμπέρασμά της».

«Χωρίς να κάνουμε λάθος, τώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι η Κίνα, αλλά προς το παρόν δεν έχει τεθεί ζήτημα για παγκόσμιο συναγερμό. Δεν έχει φτάσει σε σημείο να θεωρηθεί ένα τέτοιο περιστατικό».

Όπως υπογράμμισε η Κίνα έχει πάρει μέτρα τα οποία ο ΠΟΥ θεωρεί αποτελεσματικά.

«Ελπίζουμε ότι θα είναι αποτελεσματικά και χωρίς μακρά διάρκεια… Προς το παρόν ο ΠΟΥ δεν προτείνει περεταίρω περιορισμούς στο εμπόριο ή στα ταξίδια».

Επιβεβαιώθηκε ο πρώτος θάνατος εκτός της επαρχίας Χουμπέι

Οι υγειονομικές αρχές της κινεζικής επαρχίας Χεμπέι γνωστοποίησαν ότι απεβίωσε ένας ασθενής που είχε νοσήσει από τον νέο κοροναϊό, στον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο εκτός της επαρχίας Χουμπέι, όπου ξεκίνησε η επιδημία.

Η Υγειονομική Επιτροπή της επαρχίας Χεμπέι ανέφερε, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, ότι ο ασθενής, ηλικίας 80 ετών, απεβίωσε την Τετάρτη, όμως δεν είχε επιβεβαιωθεί ότι είχε νοσήσει από τον ιό έως σήμερα.

Με τον νέο αυτόν θάνατο ο απολογισμός από την επιδημία ανέρχεται πλέον στους 18 νεκρούς.

Η Κίνα έθεσε την Πέμπτη εκατομμύρια ανθρώπους σε καραντίνα σε τουλάχιστον δύο πόλεις στο επίκεντρο της επιδημίας του κοροναϊού από τον οποίο νοσούν περισσότεροι από 630 άνθρωποι, την ώρα που οι αρχές εργάζονται για να αποτρέψουν την εξάπλωσή του παγκοσμίως.

Ακόμα το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα διαθέσει το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου γουάν στην κυβέρνηση της επαρχίας Χουμπέι προκειμένου να βοηθήσει στις προσπάθειες για τον περιορισμό της επιδημίας του νέου κοροναϊού, με περισσότερα από 600 κρούσματα στη χώρα.

Η επαρχία Χουμπέι είναι η πλέον πληγείσα στη χώρα από το ξέσπασμα, που ξεκίνησε στην πρωτεύουσά της Ουχάν.

Επίσης, το υπουργείο Παιδείας της Κίνας ανέφερε σήμερα ότι οι εκπαιδευτικές διοικήσεις και τα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα δεν θα πρέπει να οργανώνουν μαζικές συγκεντρώσεις ή εξετάσεις, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επιδημία.

Τα πανεπιστήμια και τα κολέγια πρέπει να λάβουν μέτρα πρόληψης και ελέγχου των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, πριν από την έναρξη του εαρινού εξαμήνου, συστήνεται στην εγκύκλιο που εστάλη από το υπουργείο.

Οι φοιτητές επιστρέφουν στα μαθήματά τους, μετά την εξεταστική, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Που έχουν εμφανιστεί κρούσματα

Ύποπτο κρούσμα κοροναϊού στο Μπάρι της Κάτω Ιταλίας, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πρόκειται για μια λυρική τραγουδίστρια η οποία μόλις επέστρεψε από τουρνέ στην Κίνα, η οποία περιελάβανε και την περιοχή της Γουχάν.

Η ασθενής μετέβη στο πρώτων βοηθειών του Μπάρι με πυρετό και βήχα και οι γιατροί αποφάσισαν την εισαγωγή της στο νοσοκομείο, εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας της Ρώμης.

Η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε την Πέμπτη το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού όπως έγινε γνωστό από την εφημερίδα Straits Times.

Επίσης όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας, μία Ινδή που εργάζεται ως νοσοκόμα στη Σαουδική Αραβία έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό. Πιθανολογείται ότι η γυναίκα νόσησε κατά τη θεραπεία μίας συναδέλφου της στις Φιλιππίνες.

Κρούσματα έχουν εμφανιστεί επίσης στην Ταϊλάνδη, στο Μακάου, στο Χονγκ Κονγκ, τις ΗΠΑ, την Ταιβάν, την Νότιο Κορέα και την Ιαπωνία

Δεν υπάρχουν θετικά αποτελέσματα στις εξετάσεις για τον νέο κοροναϊό στη Βρετανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργού της χώρας Μπόρις Τζόνσον, απαντώντας στις πληροφορίες ότι τέσσερις ασθενείς υποβλήθηκαν σε εξετάσεις σε νοσοκομεία της Σκωτίας.

«Αυτά τα μέτρα είναι καθαρά προληπτικά και κανείς δεν έχει βγει θετικός στον ιό» επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε σήμερα τους ταξιδιώτες να βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση στην Κίνα λόγω της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.